iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съвети за успешно вземане на матурите

Съвети за успешно вземане на матурите 04_1461586526

До матурите остава по-малко от месец, а дори и и най-големите отличници по невнимание могат да допуснат грешки, които да им изиграят лоша шега и да им намалят оценките. Това е причината зрелостниците да са бдителни и съсредоточени дори и в детайлите, така че да се представят отлично. И тази година форматът на матурата по български език и литература остава непроменен. Държавният зрелостен изпит за 12-и клас ще се проведе в стария си вид – първата част ще бъде тест, а втората - интерпретативно съчинение или есе.

Правописът и пунктуацията често се оказват слабо място на учениците. Особено в часовете в гимназията те понякога остават пренебрегнати. Затова е добре зрелостниците да се върнат назад към учебниците си от прогимназията и да преговорят учебния материал от 5-и, 6-и и 7-и клас свързан с пунктуацията, правописа и граматиката. Това съветва учителката по български език и литература от 119-о СОУ Катерина Иванова. Тя препоръчва още младежите съсредоточено да четат условията на задачите и да внимават дали се търси грешният или верният отговор.

При граматичните задачи, които изискват образуване на правилната форма, учениците често забравят да пренесат точно това, което са написали в работната книжка. Затова учителка съветва също зрелостниците да бъдат внимателни и при този тип задачи.

Дори и да не са изучавали подробно произведението и автора, които ще се паднат на 41-ва задача, е препоръчително дванадесетокласниците да се опитат да пишат есе, съветва учителката по български език и литература. То дава свобода за размисъл и зрелостниците могат да свържат зададената тема с действителността и проблеми от съвремието. Затова учителката съветва учениците да не се отказват от 41-ва задача, макар и тя да не е задължителна. Ако се стремят към отлична оценка, обаче зрелостниците категорично не трябва да я пропускат. Много важно е също така е младежите да не пропускат да направят финалната проверка, колкото и да са уморени, защото така сами могат да открият пропуски и да ги поправят. Зрелостниците имат 4 часа на разположение, за да се справят с матурата. Дори и вече да искат да оставят изпита зад гърба си,

Катерина Иванова съветва младежите да си дадат кратка почивка от 5-10 минути, мозъкът им да отпочине малко и след това да направят проверка на отговорите си. Така могат да сами да си поправят някоя своя грешка, вместо учителят, при който корекцията ще бъде в ущърб на крайната оценка.

Препъни камък може да се окаже и нанасянето на верни отговори от работния тест към бланката, която всъщност проверяват педагозите. „Понякога учениците объркват номерацията на въпросите и така на практика на бланката излиза, че са дали грешен отговор“, разказва Катерина Иванова, която е давала на своите ученици пробни матури в същия формат, в който ще се проведат и на 18 май. Затова младежите трябва да са особено бдителни при нанасянето на верните отговори.
Тази година на зрелостния изпит по български език и литература на 18 май би трябвало да се явят 52 089 ученици. На втория задължителен изпит на 20 май пък са записани 52 990 зрелостници.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.