iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Студентите не са доволни от вдигането на таксите за обучение

Студентите не са доволни от вдигането на таксите за обучение 03_1457006520

Част от възпитаниците на най-старото висше учебно заведение у нас са недоволни от вдигането на годишните такси за обучение, като доводите на студентите са, че по-високите такси трябва да се обвържат с подобряване на качеството на обучение, както и на по-добра материална база.

Не всички обаче негодуват от по-високите суми в Алма матер. Според някои бъдещи хуманитаристи например увеличението е удачно, защото в Софийския университет сумите за обучение са едни от най-ниските в страната, а в същото време трябват средства, за да се поддържа високо ниво на образование.

От Студентския съвет към СУ коментираха, че са уведомени за решението ден преди заседанието на Академическия съвет през февруари, като дали гласа си за частично покачване на сумите, стига да има на каква основа да стъпи това увеличение.

На 2 март от най-старото висше учебно заведение у нас обявиха, че цената на семестъра в 23 направления скача от следващата година, а по-голяма сума за обучението си ще броят само новобранците сред редиците на СУ.

Редовните студенти ще извадят от джоба си между 40 и 239 лв. повече за година, а задочниците ще броят между 15 и 370 лв. по-високи такси.

Увеличението ще удари най-вече по джоба на задочните бъдещи педагози, където таксата скача на 485 лв. От редовните възпитаници на Алма матер най-засегнати ще са правистите и студентите по специалността „Международни отношения“, които ще броят по 739 лв. вместо 500 лв. за година.

Непокътнати остават само таксите на бъдещите медици и фармацевти, които вадят съответно по 925 лв. и 720 лв. за година.

От Софийския университет уточниха, че таксите за обучение не са докосвани от осем години, което е една от причините учебното заведение да трупа дефицит.

„Приетото увеличение на размера на таксите за обучение в повечето случаи остава далеч под допустимия максимален размер според Закона за висше образование“, смятат експертите от СУ.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.