iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Следят за преписвачи на матурите с датчици

Следят за преписвачи на матурите с датчици 05_1463456811

Специални датчици ще следят за преписвачи във всички 4000 стаи, в които ще се проведат матурите тази година, като драконовските мерки за сигурност бяха обявени от зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. Планът, разработен от просветното ведомство, включва предварително определяне и на мястото на всеки зрелостник.

"Нашите усилия са насочени срещу онази малка група ученици, които биха преписвали. Те по нечестен начин се изправят срещу голямата група ученици, които се готвят за държавните зрелостни изпити. Искаме да се спре безсмислената търговия с отговори, които вече се предлагат в социалните мрежи", заяви Стаматов. Лично той демонстрира пред медиите по какъв начин ще следят стаите.

Това ще става с помощта на монтирани камери, които ще "виждат и чуват" какво става във всяка зала. Системата е свързана с кабинета на директора на съответното училище, с всички 28 регионални инспектората и с министерството.

В случай, че се забележи опит за преписване служителите приближават образа, за да видят детайли и името на ученика, който си позволява това. За по-голяма сигурност 10 експерти от просветното ведомство ще следят на живо матурите чрез хилядите камери из училищата.

Нововъведение е да се вземат телефоните и на квесторите, които ще отговарят за реда в класните стаи. Зрелостниците ще влизат за изпита и без химикалки. Такива с черно мастило ще им бъдат раздавани, когато заемат местата си.

"Имаме готовност, ако има твърде много сигнали за готвени нередности, да приложим и варианта с различна подредба на въпросите за всяка зала", заяви зам.-министърът.

Той подчерта, че равнопоставеността се запазва, но разбъркването прави излишна търговията с решен изпитен вариант. Дали МОН е избрало този вариант обаче няма да бъде обявено предварително.

Стаматов добави, че вариантът за изпита по български език и литература още не е готов и никой в министерството не го знае.

Въпреки това в социалните мрежи вече се дават решени тестове, коментира заместникът на Меглена Кунева.

От полицията съобщиха, че и тази година ще вкарат "на въоръжение" камери и фотоапарати, за да следят абитуриентите.

Подобна практика се използва у нас вече повече от десетилетие и цели да документира своеволията на зрелостниците по баловете.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.