iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Слагат допълнителни камери в училищата заради матурите

Слагат допълнителни камери в училищата заради матурите 02_1424440273

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева обяви пред медиите, че ще разпореди зрелостните изпити, които ще се проведат на 20 и май навсякъде да вървят на запис. Изпитите ще бъдат за 12 клас, както и ще има тестове след 7 клас, с които се влиза в гимназия.

Очаква се да бъдат купени допълнителни камери за училищата, където няма такива.

Камери снимат нонстоп учебния процес в големите столични училища. Школата, които имат повече пари, са превърнали класните стаи в истински "Биг брадър", като са монтирали апаратура във всяка стая. Неотдавна просветният зам.-министър Ваня Кастрева препоръча на директорите да снимат матурата и да пазят записите срещу съмнения за преписване. Оказа се обаче, че това е практика в редица софийски училища.

"Монтирали сме камерите точно над катедрата, така че да покриват цялата класна стая. Вършат много работа като превенция на детската агресия, особено сред учениците от 5-6 клас, при които игрите понякога преминават в бой", каза директорът на 51 СОУ Асен Александров. Когато две деца се сбият например, обикновено показват записа на родителите, за да се разбере кой е започнал побоя първи. "Има много майки, които не вярват, че тяхното кротко и послушно дете се бие в училище. В такъв случай им пускаме поведението му на запис", каза Александров. Камерите засичат и кога учениците си чатят през джиесеми и таблети въпреки забраната да го правят. Откакто монтирали уредите и в коридора, вече не се налагало да правят ремонти, защото никой не драска по стените. "Камерите се изплатиха само с икономисаните пари от ремонтите. Една от тях струва 220 лева", поясни Асен Александров. Записите се пазят по три месеца, за да може да се пуснат в случай на нужда. Камерите в различните училища са различни - някои от тях се включват само при звук, а други пък записват нонстоп изображение, но без звуците. Много школа имат видеонаблюдение и на дворовете като превенция срещу дилъри на дрога. С камери са разкривали крадци пък в 119 СОУ, разказа директорът Диян Стаматов. В неговото училище обаче записите се пазят 30 дни. "Има възможност да поискаме конкретен файл да се съхранява, ако трябва, и цяла година", каза Стаматов. "Така ще направим и с матурите. Според мен заповедта всички изпити да са на запис е заради факта, че на матурите обикновено първи излизат частни училища и такива в провинцията. Това дава повод за притеснение какво точно се случва в изпитния ден", каза директорът на 119 СОУ. Той уточни, че засега поне разпоредбите са на запис да вървят само матурите, а не и изпитите след седми клас, с които се кандидатства в гимназията. Освен това тази година матурите няма да бъдат заглушавани, въпреки че доста от столичните школа си купиха заглушители против подсказване на изпита. Причината била, че, за да включиш заглушител, трябва да вземеш специално разрешение, което не се издава лесно. Директорите на големите училища са купували по-голямата част от камерите с пари на училището. В сряда пък просветният министър Тодор Танев оповести, че в училищата има 3600 камери и предстои МОН да загуби още 1400.

Мрежа от колежи дава тапии за майстори

Просветният министър Тодор Танев се готви да въведе мрежа от колежи, които да дават занаят над средното образование. По неговите думи досега в момента в България под колежи се разбират само висшите училища, но не и такива, които надграждат над наученото в гимназията.

В момента според него професионалните школа дават тапии на по-ниско ниво - за чираци и калфи. Замисълът му е в двугодишните или тригодишни професионални колежи да се получават майсторски тапии. Пред депутати Танев загатна, че това е един от начините да се разреши проблемът с изоставането на Северозападна България, без да се разкриват нови университети. Замисълът е именно в част от тези колежи да се въведе и дуалното обучение, за което ще се използват парите, дарени ни от швейцарски фонд.

Ученици празнуваха годината на Овцата

С китайски песни, танци, викторина и гатанки посрещнаха китайската Нова година вчера в столичното 138-о СОУ "Проф. Васил Златарски". Учениците от паралелки с интензивно изучаване на китайски език бяха подготвили програма, чрез която запознаха съучениците си от другите класове с китайската култура. Трудния език активно изучават ученици от 8-и и 9-и клас, а най-малките - в часовете по СИП. "Всяка година от Институт "Конфуций" изпращат две наши деца на летен лагер в Китай, а тази година и училището ще изпрати като спонсорство 4 от най-добре представилите се ученици от изучаващите китайски език в Пекин на едномесечно обучение", заяви директорът Магдалена Кръстева. По думите й имената на децата, които през юни ще заминат за Китай, ще са ясни в края на учебната година, тъй като ще бъдат избрани според успеха и активната дейност в разпространяването на китайската култура.

PISA изпитва по работа в екип

За първи път тази година българските ученици ще се явят на неочакван изпит - по работа в екип. Той ще бъде част от международното оценяване PISA, на което традиционно българските ученици изкарват ниски резултати. При последното оценяване те се представиха доста зле на теста за решаване на проблеми, като близо 90% не успяха да се справят със задачата "купуване на билет за метрото".

Тази година за първи път PISA включва в изпита изцяло нов елемент - решаване на проблеми в сътрудничество. При този изпит децата трябва да покажат не просто, че могат да работят в екип, а и да го направят онлайн. Българските ученици обикновено не учат подобни неща в училище, затова на сайта на Центъра за контрол и оценяване на образованието са качени примерни задачи. За разлика от тях в британските училища децата правят проекти онлайн от десетгодишни.
Съгласно примерните задачи учениците работят в "екип" с трима виртуални партньори, като трябва да разрешат проблем с посрещането на свои чуждестранни връстници, но без да се срещат лично. Това те правят заедно с компютърно симулирани участници в екипа. На екрана пред тях се появяват различно формулирани съобщения от виртуалните им партньори, като децата трябва да изберат правилните, да формулират проблем и да реагират онлайн. Същевременно трябва да проследят и цялата "комуникация" между симулираните си партньори, показвайки едновременно, че могат да формулират и решават проблеми и че имат нужните компютърни умения да общуват с другите.

Първолак по жребий

Точки за полусираци делят детските градини на близки и далечни

Директори на училища обмислят местата за първолаци да бъдат разигравани по жребий, ако се появят много деца с еднакъв брой точки. Тази година повечето от школата прецизираха и увеличиха броя на критериите, по които ще отсяват кандидатите. Въпреки това обаче в крайна сметка учениците, които имат еднакви точки, се оказвали повече от местата.

Много от школата тази година промениха районирането, така че да гарантират, че децата, живеещи в близост до училището, ще бъдат приети. 51 СОУ например дава максимален брой точки за първолаци, живеещи на 200 метра от училището. Освен това школото е разделило и детските градини наоколо на "близки" и "далечни". Тези деца, които са завършили 80-а и 162-ра забавачка, получават 3 точки. За малчуганите, които са посещавали по-отдалечените детски градини от квартала, точката е само 1. Освен това децата, които са полусираци, ще получават 5 точки бонус. Директорът Асен Александров каза, че поводът за това решение възникнал от конкретна житейска ситуация, когато имали три такива кандидатури. Ако обаче детето просто има самотна майка, която не е сключила брак, то няма да получи този бонус.

Вузът "Трета възраст" с бани за старците

Към университета "Трета възраст" ще има дом за възрастни хора. Това е записано в идейния проект на просветния министър Тодор Танев, качен във Фейсбук. В сряда той заяви пред журналисти, че предлаганата от него структура няма да е "старопиталище". Според написаното от него в социалната мрежа обаче там освен дом за старци ще има и здравни консултации, дейности като туризъм и клубове по интереси, което е донякъде характерно за пенсионерски клуб. Възрастните хора, които ще се записват там, ще имат статута на слушатели, а младите ще могат да получават бакалавърска степен. Освен това ще има възможности не само за присъствено, но и за дистанционно обучение. Към дейностите, адресирани към възрастните хора, са предвидени и бани, както и обучение по компютри и чужди езици.

Двама квестори във всяка стая

Квестори на изпита ще могат да бъдат само учители, които не са преподавали на учениците. Ако даден преподавател е обучавал абитуриентите от 12 клас, той може да бъде квестор само на изпита на седмокласниците. Идеята е учителите да не се изкушат да подскажат на някой свой възпитаник или да си затворят очите, ако някой преписва.

За всяка стая са предвидени по двама квестори, такива ще има и в коридора. В изпитните зали пък учениците могат да бъдат от 13 до 15. Седмокласниците ще държат теста в собствените си училища, а големите ще бъдат разпределени електронно.

Само 16 учебни дни през май

Само 16 учебни дни се очертава да имат учениците през месец май. Освен стандартните съботи и недели, почивни ще бъдат и Гергьовден, 1 май, когато се събират три почивни дни накуп, както и двата дни на матурите, в които по традиция останалите деца не идват на училище.

В СУ обсъждат вдигане на таксите

Студенти алармираха, че ръководството на Софийския университет обсъжда вариант за вдигане на таксите за следващата година. Няма такъв документ, внесен черно на бяло, това са просто разговори, поясни заместник-ректорът Милена Стефанова. Таксите в Алма матер в момента са сред най-ниските. Преди време СУ опита да ги вдигне с 8%, но след студентски протест се отказа.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.