iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще учат първокласниците как да пресичат

Ще учат първокласниците как да пресичат 02_1424780049

Образователният министър проф. Тодор Танев даде подкрепа на идеята гражданското образование да залегне в учебните програми като отделен предмет за учениците от 1-ви до 12-и клас и в часовете най-малките ще се учат как да пресичат, а гимназистите как да гласуват. Идеята беше дадена по време на дискусия в Народното събрание, организирана от Реформаторския блок.

Остава въпросът дали

предметът да се изучава в часовете

по задължително избираема или свободно избираема подготовка. В часовете по гражданско образование най-малките ученици ще се учат как да пресичат, а гимназистите ще имат уроци за протести и избори.

В проектозакона на ГЕРБ, който беше приет на първо четене в парламента, гражданското образование е залегнало в часовете по СИП или ЗИП. Според депутата от ГЕРБ Корнелия Маринова гражданското образование трябва да се изучава като отделен предмет, защото в момента не само децата, но и възрастните не знаят правата си и основните функции на институциите и това

ги прави неспособни да реагират адекватно

когато имат проблем.

Евродепутатът на реформаторите Светослав Ма­­ли­нов определи въвеждането на гражданското образование като сериозна реформа. За него това би довело до информиран избор при гласуване. Гражданското образование би се изправило дори срещу “общия цинизъм в изборния ден”, смята още Малинов. Депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров не само подкрепи своите колеги, но и поиска да се въведе матура по гражданско образование. Според него децата от първи клас трябва да учат преамбюла на конституцията.

Несъгласие с въвеждането на гражданското образование като отделен предмет изрази шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея още от детската градина

хлапетата учат предмети като родинознание

които в определени аспекти разглеждат гражданското образование.

“На този етап не е нужен нов, отделен предмет, а изчистване на вече съществуващите учебни дисциплини - ясно, достъпно и осъвременено съдържание”, ко­­ментира Такева.

Беше поставен въпросът и дали религията също да залегне като задължителен предмет. Министър Танев обаче не беше така позитивно настроен както за гражданското образование. “Това е въпрос на много политически и експертен анализ. Аз лично не съм убеден, че трябва да бъде задължителен”, коментира министърът.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.