iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще следят изкъсо дали се преписва на матурите

Ще следят изкъсо дали се преписва на матурите 05_1431496059

909 седмокласници от Перник ще се явят на национално външно оценяване. От тези седмокласници четири деца са със специални образователни потребности. Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Коконова.

961 пък са абитуриентите тази година, които са подали заявление за матури по БЕЛ, а 973 ще се явят на втори държавен изпит. За трети държавен изпит обаче няма желаещи, уточни Коконова.

Изпитите ще се проведат в 15 училища . Учениците ще бъдат разделени в 100 изпитни зали, в които задължително има камери.

350 са квесторите и консултантите , които ще следят контрола при провеждането на изпита.

„Всички записи направени на камерата при провеждането на изпита ще бъдат преглеждани от специална комисия, назначена от директора на учебното заведение”, обясни Коконова

С две думи, под лупа ще се следят действията и на квесторите, и на учениците, за да няма преписване.

Ако зрелостник препише на матурата и това се докаже с видеозаписа, изпитът му ще бъде анулиран. Квесторите, които са пропуснали да хванат преписвача, пък ще бъдат санкционирани.

Учителите, които са позволили преписването, ще трябва да дадат писмени обяснения и ще бъдат наказани по Кодекса на труда. Наказанията са забележка, предупреждение за уволнение и уволнение.

Седмокласниците ще държат изпит на 20 май за националното писмено препитване по български език и литература, а на 22-ри – по математика. И двете мини матури ще започнат в 10 часа.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 20 май, а вторият ще бъде на 22 май.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.