iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще се избира между 13 предмета за матурите в 12 клас

Ще се избира между 13 предмета за матурите в 12 клас 05_1431678633

Увеличават се възможностите за учениците, завършили 12-и клас. Те ще имат повече възможности да избират изберат по кой предмет да се явят на задължителната втора матура.

Досега те можеха да избират между 8 предмета, а занапред ще решават измежду 13, сред които дори музиката. Промяната е записана в новия закон за училищното и предучилищното образование и бе приета от депутатите от просветната комисия на 2-ро четене късно в сряда.

За втория изпит в момента зрелостниците избират между 8 профилиращи предмета - чужд език, математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизация, география и икономика и философия. След приемането на закона към тези предмети ще се добавят още 5 - информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство.

Чуждите езици, по които може да се държи изпит, се конкретизираха - английски, френски, немски, италиански, испански или руски. Бойка Маринска от Реформаторския блок поиска те да не се записват изрично, за да не са ощетени учениците, изучаващи екзотични езици като японски и др. Възможността за матура по различни от посочените езици обаче остана само за изпитите, които са по желание. За да се явят на такъв изпит, учениците трябва да са го изучавали в избираемите часове като профилиращ предмет във втория етап на гимназиалното образование.

Депутатите Милен Михов от Патриотичния фронт и Иван Чолаков от ГЕРБ предложиха втората матура да може да бъде и по спорт, а Валери Жаблянов от БСП - и по хореография. Мнозинството депутати обаче, както и Министерството на образованието, не подкрепиха идеите, тъй като изпитът по спорт не би бил равнопоставен на изпитите по другите предмети, а хореографията не е включена в държавните учебни планове.

Първият задължителен зрелостен изпит, както и сега, ще бъде по български език и литература. Обхватът му обаче се стеснява, решиха депутатите. Занапред той ще се полага не върху учебното съдържание, изучавано от 9-и до 12-и клас, а върху наученото само през втория етап на гимназиалното образование, който според новия закон е между 10-и и 12-и клас. От БСП настояха положението да се запази, но мотивът на вносителите от ГЕРБ бе, че вече ще има национално външно оценяване не само в 4-ти и 7-и клас, но и в 10-и клас. Не е ясно какво ще стане с учениците, завършили 12-и клас в предни години, но неявили се на матура, тъй като техните знания в 10-и клас не са били оценени.

БЕЗ БЕЛЕЖНИК

Второкласниците и третокласниците занапред няма да имат бележници, а в края на годината ще получават удостоверение за завършен клас, както първолаците, решиха още депутатите. Причината е, че според одобрените на 2-ро четене промени децата от първи до трети клас включително вече няма да получават количествени оценки, както досега, а само качествени - "добър", "отличен" и т.н. В момента само на първокласниците не се пишат оценки. "Щом няма да имат текущи оценки, няма да имат нужда и от ученически книжки", смятат от ГЕРБ. От МОН обаче изразиха опасения, че липсата на бележник ще наруши обратната връзка, която получават родителите. "За обратната връзка ще разчитаме на креативността на майките и бащите, така ли?", попита Стоян Мирчев от БСП. Галя Захариева от ГЕРБ обаче му отговори, че обратната връзка не е само в бележника и родителите ще могат да се информират за децата си, както и досега.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.