iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще развиват ИТ и инженерните специалности

Ще развиват ИТ и инженерните специалности 03_1458802034

Ще развиваме приоритетните специалности във висшето образование, както и тези, от които има нужда, каза след заседанието на кабинета вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева. Поводът бяха приетите от правителството наредба за приоритетните професионални направления.

По думите на Кунева трябва да се направи пресечна точка между образователния пазар и пазара на труда.

Целта е да се ограничат неефективни специалности като икономика и управление, които произвеждат безработни висшисти, като за сметка на това се стимулират онези специалности, от които пазарът има нужда. Такива са инженерните, ИТ и педагогическите специалности.

Ще се ограничава финансирането на определени направления, в които даденият ВУЗ не се конкурира. Така според новите критерии специалностите се разделят на 4 категории. Първите са свръхприоритетни, където влизат ИТ и математиката.

В графата приоритетни са технически и инженерни науки, природоматематически науки, педагози, аграрни специалности, военно дело.

Така вузовете, приели повече студенти по математика и информатика, да имат допълнително финансиране от 2000 лева за един студент. На безплатни учебници ще имат право и бедните гимназисти.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.