iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще оценяват учителите на всеки четири години

Ще оценяват учителите на всеки четири години 06_1435154919

Учители и директори на училищата ще бъдат оценявани на всеки четири години. При две слаби оценки те ще бъдат освобождавани от длъжност.

Това ще стане възможно при въвеждането на т.нар. атестация в школата. Атестирането ще се извършва на всеки 4 години, но това няма да бъде отделен изпит или нова дейност за учителите. Такива текстове приеха вчера депутатите от образователната парламентарна комисия, които разглеждаха на второ четене Законопроекта за предучилищно и училищно образование.

Всъщност атестацията ще представлява оценка на съответствието на работата на учителите и педагогическите специалисти с професионалния им профил и с изискванията за изпълнение на длъжността. При директорите пък

ще бъде оценявана управленската им компетентност

Атестацията ще се из­­вършва от атестационна комисия. В състава на комисията ще влизат представители на работодателя, на финансиращия орган, на педагогическия съвет, на регионалното управление на образованието, както и родител от Обществения съвет.

Ако даден учител или директор покаже слаби резултати на оценяването, той няма веднага да бъде освободен от длъжност. В рамките на една година, ще има възможността да се поправи. Работодателят и атестационната комисия ще анализират причините и ще изработят препоръки за оправяне на пропуските.

Така след една година, ще се извърши повторно атестиране и ако съответният учител или директор отново е получил най-ниския резултат, ще бъде освободен от длъжност при условията на Кодекса на труда. Скалата на оценяване, критерии и процедурата за атестиране ще се определят в държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Освен за кариерното развитие оценката може да служи и за насочване за повишаване на квалификацията и поощряване на дадения специалист.

Шефката на образователната комисия Милена Дамянова обясни, че атестацията на директорите е по-добър вариант от мандатността. “От ГЕРБ считаме, че мандатността на директорите не е добър вариант, тъй като това ще доведе до политизиране на система от една страна, а от друга страна - няма как на четири години да предизвикваме такова голямо сътресение и да сменяме близо 5000 директори в цялата система”, обясни тя. Дамянова допълни, че когато един директор или педагогически специалист постига добри резултати неговата смята не е добра за системата. “С атестирането се дава възможност за обективна преценка, публичност и прозрачност на комисиите. Предстои образователното министерство заедно със синдикалните и работодателските организации да разработят така критерии за атестиране, че да няма спекулации и да се избегнат рискове”, каза още шефката на образователната комисия.
До 150 лв. глоба, ако не запишеш детето на училище
До 150 лв. глоба грози родителите, които не записват децата си на училище или детска градина. Това приеха вчера депутатите от образователната парламентарна комисия, които разглеждаха на второ четене законопроекта за предучилищно и училищно образование. До момента са предвидени глоби за майките и татковците, които не осигуряват присъствието на децата си в детската градина или в училището за времето, през което те подлежат на задължително предучилищно или училищно образование. По предложение на зам.-председателя на комисията доц. Борислав Великов депутатите приеха и допълнителен текст, според който санкции са предвидени и за родителите, които не записват децата си на училище или детска градина.

Глобите за майките и татковците на отсъстващите ученици ще бъдат в размер от 50 до 150 лв. При повторно извършване на нарушението глобата скача в размер от 100 до 500 лв., приеха още депутатите.
Алма матер изпитва по журналистика в събота
Мераклиите да учат журналистика в Алма матер ще се явят на устен изпит в събота. На следващия ден пък е препитването по френски език и география.

В понеделник започна и онлайн подаването на документи за кандидатстване в Софийския университет. Младежите могат да представят заявленията си на адрес https://online.uni-sofia.bg, до 17,30 ч. на 4 юли. Най-напред кандидат-студентите трябва да се регистрират. При регистрацията всеки младеж създава свой профил, в който освен личните си данни ще подрежда желания ред на специалностите, в които иска да бъде класиран.
Частни школа вдигат таксите
Заради държавната субсидия

Частни училища ще вдигнат таксите си за обучение заради промените в Закона за предучилищно и училищно образование. Преди броени дни депутатите от парламентарната комисия по образование решиха частните школа да получават държавна субсидия, но само ако 20% от учениците им учат безплатно. Тази субсидия покрива само задължителното обучение и не е ясно кой ще покрие останалите разходи, заяви председателят на Българската асоциация на частните училища Милка Георгиева. По думите й единственият вариант да се покрият разходите за обучението на неплатените ученици е увеличение на таксите. Грубо казано увеличението ще бъде с около 1500-2000 лв. Но това ще създаде конфликт между родителите, които ще трябва да плащат повече и тези, които не плащат, предупреди Славчева.

Тя е категорична, че нито едно от 47-те учебни заведения, членуващите в асоциацията няма да приеме държавна субсидия за учениците си. Ако целта на тази промяна беше никое частно училище да не се възползва от помощта-постигнато е, констатира от своя страна секретарят на асоциацията Валентина Денчева. От организацията ще изпратят писмо заради казуса до шефа на НС Цецка Цачева и до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Освен това директори на частни училища обмислят да съдят България в Страсбург с аргумента, че промяната дискриминира децата от платените школа.
Комисия ще разследва срутването на гимназията в Казанлък

Експертна комисия, наз­начена от ДНСК, ще установява причината за срутването на част от сградата на При­ро­до­­ма­те­ма­ти­чес­ката гимназия в Казанлък паралелно с прокурорска проверка, в понеделник по време на учебни занятия рухна една от стените на училището. По време на изкопните работи се е случило, но не можем да говорим, че това е причината. Всички наши дейс­твия са били съгласно предоставения ни проект, заяви пред Нова тв представител на фирмата, коя­то трябва да построи нов природонаучен център в близост до сградата. За да се гарантира сигурността на учениците от гимназията, след инцидента занятията им ще се провеждат в друго училище в Казанлък.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.