iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще коригират грешките в учебниците за началния курс

Ще коригират грешките в учебниците за началния курс 08_1439196119

Свитъци с методически указания могат да коригират грешките в учебниците за началния курс, докато бъде приет новият Закон за училищно и предучилищно образование, каза във Варна просветният министър проф. Тодор Танев.

"Идеята се роди, след като наскоро започнах да чета учебниците до 4 клас. Още е рано да навлизам в конкретни подробности, но съм убеден, че има нужда от такива упътвания, които да се раздадат на учителите и на родители. Те няма да са алтернатива на учебниците, а ще поясняват някои съдържания в тях", поясни министърът. Според него бъдещият закон ще направи революция в образованието, защото не само ще промени изцяло стандартите, учебните програми и учебниците, но и философията на системата.

"Ще разбием централизацията. Няма министерството да определя какво да се учи в България, а местните власти, бизнесът, учителите и родителите. Чрез училищните настоятелства те трябва да участват активно в подготовката на учебните програми, дори във финансирането. Вижте кои бизнесмени са останали в историята ни - само онези, които са инвестирали в образование", посочи Танев. Според него чрез широко обсъждане обществото, а не МОН и парламентът трябва да решат дали вероучението да стане задължителен предмет, както настоява Светият синод.
Просветният министър Тодор Танев се закани, че ще съди "един човек и още трима", които го клеветили, че прикривал далавери във фонд "Научни изследвания". "Във фонда има злоупотреби, за които вече съм сезирал прокуратурата и ДАНС", заяви Танев.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.