iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще изучават тоталитарният режим на XX век в училищата

Ще изучават тоталитарният режим на XX век в училищата 03_1457767357

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева прие петиция на политици, депутати, държавнижи и учени с искане в училищата задължително да се изучава тоталитарният режим на XX век в Европа, както и престъпленията на комунизма в България. Тя й бе връчена от депутата Методи Андреев.

"Тоталитаризмът в България след 1944 г. и сега се изучава по история в горните класове, но всичко зависи от учителите и начина на преподаване. В момента разработваме програмите за горните класове според новия Закон за предучилищното и училищното образование. Моето виждане е, че този период може да се изучава не само в часовете по история, но и по литература – например творчеството на Георги Марков", каза министър Кунева. Според нея новият закон дава много свобода на учителите да избират не само темите, но и начина, по който да предадат интересно и достоверно материала на учениците си.

"Нашето искане е в новите учебни програми да се отдели достатъчно място за най-близката история на България и обективно да се изучават тоталитарните режими през миналия век така, както е в страните от бившия социалистически лагер", каза Методи Андреев.

Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов увери присъстващите, че всички проекти на учебни програми за първия гимназиален етап, когато ще се изучава тоталитаризмът, ще бъдат представени за широко обществено обсъждане и всяко мнение на специалистите ще бъде взето под внимание.

Петицията е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, подписана е от вицепрезидента Маргарита Попова, 103-ма депутати, както и от българските евродепутати с изключение на тези от БСП и на Николай Бареков.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.