iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще изграждат приемни за родителите в училищата

Ще изграждат приемни за родителите в училищата 03_1459232465

Националната среща на просветното министерство, на която трябваше да се набележат мерки срещу агресията в училище и на която бяха събрани накуп МВР, Агенцията за закрила на детето, кметове, психолози, родителски асоциации и дори омбудсманът на България, приключи с екзотично решение. Беше решено в школата да се изградят специални приемни, в които родителите да разговарят с учителите. Идеята бе лансирана от зам. просветния министър Диян Стаматов след работно заседание между МОН, МВР, Агенцията за закрила на детето, кметове и родителски асоциации, на която бяха обсъдени мерки срещу агресията над преподаватели.

"В моите представи това е място в училището, например във фоайето, където родителите могат спокойно да изчакат учителите. Там може да има място за удобни столове, телевизор, вода, кафе. Едно нормално удобство, за което не се изискват кой знае колко много средства", обясни визията си Стаматов. На въпрос дали един агресивен родител, дошъл да се разправя с учителя на детето си, ще може да бъде спрян във въпросната стая, зам.-министърът коментира лаконично: "Да, и агресивният, и добронамереният родител трябва да изчака, защото влизането им в сградата води до голямо неудобство".

И в момента някои училища забраняват на родителите да влизат вътре в сградите, но ограничението невинаги се спазва. Макар и да няма нужда от голям финансов ресурс, мярката няма да може да се реализира навсякъде заради липсата на достатъчно пространство в школата. Освен това тя може да бъде само с препоръчителен характер.

Училищата ще продължат да решават въпросите за своята сигурност индивидуално и според ресурсите си - всеки директор ще преценява дали да наеме охранителна фирма (ако бюджетът му позволява), дали да разчита на охранител на щат към общината, или пък да закупи видеонаблюдение, стана ясно след срещата. "Все още е дискусионен и въпросът дали училищните дворове трябва да бъдат затворени", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че в София има различни практики, тъй като училищата са автономни и сами решават как да осигурят стандарта за сигурност. "Такъв стандарт за сигурност трябва да съществува, надявам се, че МОН го подготвя", коментира тя. Зам.-министър Стаматов също заяви, че мерките за сигурност трябва да са единни, но така и не стана ясно дали ще има единни критерии или подобен стандарт.

Кметът на Монтана Златко Живков коментира, че всички 265 общини ще приемат правилници за безопасността и сигурността в школата, но проблемът отново опира до финансирането. "Школата не бива да се делят на общински и държавни, когато се отпускат пари по национални програми", призова той, визирайки шумно рекламираната от МОН програма "Достъпно и сигурно училище". По нея министерството планира да отпусне 1.5 млн.лв. за охранителни системи, но само за 450-те държавни училища у нас.

"Едва ли ще е възможно да сложим по един полицай до всяко училище", коментира и зам.-шефът на МВР Цвятко Георгиев.

ЕКЗОТИКА

В бележниците на учениците да се напечатат спешните телефони 112 и 111 116 (спешна линия за деца) с кратки разяснения кога трябва да се използват. Това предложение пък са направили психолози, участвали в работната среща. Друга тяхна идея е към общините да се създадат мобилни групи, които да се занимават със сигнали за насилие, подадени от училищата.

ОТЧЕТ

С 80% са намалели нарушенията в училищата, в които е поставено видеонаблюдение, отчете Фандъкова. По думите й 105 школа и 39 детски градини в столицата, или 1/2 от всички, са обхванати от системата за видеонаблюдение. Тази година е предвидено към нея да се включат още 53 училища и забавачки, а планираният бюджет за сигурност е 1.4 млн. лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.