iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има три нови учебника

Ще има три нови учебника 11_1446636334

Освен по учебните предмети от общообразователната и професионалната подготовка, ще пускат и учебници и по три нови предмета от избираемата подготовка - по майчин език, хореография и религия. Това е записано в новата наредба за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, публикувана от просветното министерство за обществено обсъждане.

Според новия училищен закон трите предмета ще могат да се изучават от учениците в рамките на избираемите часове (бившата задължително избираема подготовка). Затова за тях е предвидено да могат да се издават и специални учебници. Издатели припомниха, че преди доста време е имало учебници по религия, хореография и майчин език, но през последните 10 г. не са правени процедури за издаването на такива книги.

Занапред министърът на образованието ще трябва да одобрява всички проекти на учебници, които отговарят на държавния образователен стандарт, а не до 3, както досега. Самото оценяване ще става на два етапа - дали съответстват на стандарта и дали са пригодни да бъдат приложени в училище. Първата оценка ще става от комисия от 7 експерти в МОН, а второто сито - от учителите, които преподават съответния предмет. Министърът ще е длъжен да публикува на интернет страницата на ведомството си списъка с одобрените учебници, помагала и познавателни книжки до 31 януари всяка календарна година.

В новата наредба за учебниците няма изискване за пределна цена, за каквато идея съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Вероятно това изискване ще бъде заложено в заповедта на министъра за откриване на процедурата по оценяване и одобряване на учебници. В оценяването освен това не са включени и родителите със съвещателен глас, както искаше да направи министър Тодор Танев.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.