iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще има нова матура по компютри

Ще има нова матура по компютри 01_1422432651

Гимназистите ще имат нова матура, като те ще държат държавен изпит и по компютърни умения след десети клас. Това предвижда новата програма, като препитването ще бъде изцяло онлайн.

Два други изпита след седми клас също ще се провеждат в мрежата. Става дума за т.нар. малки матури по природни и обществени науки.
Основните изпити по български и математика, с които се извършва приемът в гимназията, обаче ще останат на хартия. От програмата не става ясно дали онлайн изпитите ще се проведат еднократно, за да тестват възможностите за такова оценяване, или ще станат постоянна практика.

Програмата предвижда също при финансирането на училища да се взема предвид не само броят на учениците, но и качеството на преподаване. Същият принцип ще бъде заложен и при субсидиите за университетите. С качеството на преподаване ще се обвърже и диференцираното заплащане на учителите. В училищата ще бъдат създадени тренировъчни предприятия, чрез които децата ще усвояват предприемачеството.

При висшите училища ще бъде променен моделът на финансиране, като половината от парите, които се отпускат, ще бъдат давани също на базата на качеството, както и на това как се реализират студентите, които са ги завършили. Университетите ни вече ще получават оценки и акредитации не само на местно ниво, а и от европейски институции и експерти.

Записано е също, че България трябва да се превърне в център “за модерно висше образование, атрактивен за студенти от Европа и света”. Университетите ни ще получават подкрепа за участие в международни изяви, за да рекламират в чужбина образованието, което дават. Записано е, че ще има промени в Закона за висше образование в частта, свързана с броя на студентите и таксите, но не е уточнено как точно ще се коригират те. Държавата ще насърчава и малките и средни фирми, които искат да влагат пари в научни изследвания. Ще има и специални насърчителни схеми за назначаване на млади изследователи в предприятията.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

28-Юни-2016

27-Юни-2016

29-Юни-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com