iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има лекари в училищата с матура

Ще има лекари в училищата с матура 04_1429090322

Във всяко училище с матура ще има лекар или медицинска сестра. Те ще присъстват и когато има изпит за национално външно оценяване след седми клас.

Столичният просветен регионален инспекторат е поискал справка от всяко школо за медицинските лица, с които разполага.

“Задължително е да има лекар на матурите. Нап­режението за децата е голямо и на тях често им прилошава”, обясни директорката на столичното 31-о СУЧЕМ, известно като Бастилията, Надежда Николчева. Тя допълни, че има случаи и на деца, които

припадат вследствие на ниско кръвно

Училищните директори вече са получили инструктажи за провеждането на съдбовните изпити за седмокласниците. Учителите няма да имат право да оценяват писмените работи на свои ученици, нито да бъдат техни квестори. В една изпитна зала може да има не повече от 15 и не по-малко от 8 ученика.

Седмокласниците, които подсказват или нарушават нормалното протичане на изпитите ще бъдат наказвани с изгонване, става ясно от заповед на МОН за провеждане на националното външ­но оценяване. Тра­ди­ционно преди изпита учениците ще трябва

да оставят своите мобилни телефони

Седмокласниците трябва задължително да пишат със син химикал. За изпита по математика са позволени линия, транспортир, пергел, триъгълник, молив и гума. Калкулатори, коректори и справочници обаче са забранени. Учениците ще трябва да внимават и да не оставят знаци по изпитните листа. Те няма да имат право да напускат залата до 30 минути след старта на изпита. Държавно-зре­лостните из­­­пити и националното външно оценяване след седми клас ще се провеждат без промяна във формата. Традиционно матурите за зрелостниците ще съвпадат с изпитите за национално външно оценяване за седмокласниците. На 20 май ще са изпитите по български език и литература. На 22-ри пък ще са матурите по желание и изпитът по математика за седмокласниците.
Холандия опрощава част от кредита за висше
За студенти от семейства с ниски доходи

Следването в Холандия е на път да стане по-достъпно за младежи от семейства с ниски доходи. От септември тази година страната на лалетата ще отпуска по-изгодни студентски заеми, които ще покриват както таксата за обучение, така и разходите за издръжка. Максималната сума, която студентите от ЕС ще могат да изтеглят, е 1016 евро на месец, което прави 12 000 евро на година, обясни Емил Петков, консултант от “Едланда”. Ако студентът е от семейството с ниски доходи част от заема му ще бъде опростена. Става дума за сумата от 378 евро на месец, която покрива само таксата за обучение. За да се опрости тази част от заема обаче, студентът трябва се дипломира в рамките на 10 години. Каква ще е летвата за ниски доходи обаче все още не е ясно.

За да кандидатства за студентски заем обаче, студентът трябва да следва редовно в бакалавърска или магистърска програма и да е възраст между 18 и 30 години. Освен това младежът трябва да работи поне 56 ч. месечно или да е живял в Холандия. Друг вариант е студентът да има родител или партньор, който да е гражданин на страна от ЕС и да е работил в Холандия поне 56 ч. месечно.

От септември тази година срокът за изплащане на студентски заем се увеличава от 15 на 35 години.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.