iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има евростипендии за някои специалности

Ще има евростипендии за някои специалности 06_1433514669

Студентите, които учат за медсестри, акушери, агрономи, животновъди, инженери и учители, ще получават евростипендии от следващата учебна година.

Както „Монитор“ вече писа стипендиите вече ще се дават само за специалности, които са приоритетни за държавата. Сред тях са инженерните и техническите науки, педагогиката, медицинските специалности, агрономството и животновъдството, специалностите свързани с култура, изкуство и спорт, обясни вчера шефката на дирекция „Висше образование“ в МОН доц. Мария Фъртунова. Тя допълни, че с европейски стипендии ще се стимулират и студентите от защитените специалности, които ще бъдат въведени. С такъв статут ще са тези специалности, за които има твърде малко кандидат-студенти, но са приоритетни за икономиката ни. В момента МОН прави разчети съвместно с МФ и търси възможности за увеличаване на стипендията до 150 лв. от сегашните 120 лв. на месец. Бюджетът за следващите две учебни години е 26 млн. лв. За да участват в класирането, студентите трябва да имат успех не по-нисък от „Добър“ 4. С парите студентите покриват разходи за обучение , като същевременно харчат по-малко за наеми и пътувания, показва пък проучване на МОН сред 4000 анкетирани курсисти. През последните години средният успех на класираните за стипендия се покачва до „Отличен“ 5,72. Сред десетте висши училища с най-висок среден успех по класираните формуляри са Националната музикална академия, Академията на МВР, Военната академия, СУ. От 2012 година досега са подадени 299 186 формуляра от студенти. От МОН са изчислили, че ако се наредят в една линия, тя ще е дълга 90 км. Ако пък към всеки формуляр се прибавят и другите документи, необходими за кандидатстване, дължината ще набъбне до 450 км., колкото е разстоянието между София и Варна.
Изчезна ключът от ректорския кабинет в Стопанската академия
Иван Първанов

Циркът в Стопанската академия в Свищов продължава с пълна сила. Вчера назначеният за служебен ректор проф. Иван Върбанов отново не бе допуснат до кабинета си. Оказа се, че ключовете мистериозно са изчезнали. Те са три-по един имат ректорът, секретарката му и чистачката. „В кабинета са печатите, спесимените и важни документи. Без тях реално аз не мога да встъпя в длъжност и да си върша работата. Единственото, което можах да направя е да блокирам сметките на академията, за да не извършат някои злоупотреби. Подал съм сигнали до прокуратурата, полицията и министъра на образованието за извършено и продължаващо самоуправство в академията”, обясни проф. Върбанов. Противниците му пък са изпратили жалба до съда срещу назначаването му. Хората около бившия ректор проф. Величко Адамов и наследницата му проф. Теодора Димитрова, която отказва да сдаде поста с мотива, че е законно избрана от общото събрание са категорични, че случващото се е грубо вмешателство в академичната автономия на ВУЗ-а. Междувременно един от преподавателите, който е привърженик на проф. Върбанов сподели, че е намерил под чистачката на колата си бележка с надпис „Предател мръсен! Мисли му!”. В същото време проф. Адамов е завел съдебни дела за 100 000 лв. срещу проф. Върбанов, заради твърденията му за управлението на академията в последните 8 години.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.