iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Семействата на трима ученици от столичното 134-то СОУ са заплашени с глоби за неподадени данъчни декларации

Семействата на трима ученици от столичното 134-то СОУ са заплашени с глоби за неподадени данъчни декларации 05_1462627676

Родителите на наградени ученици се оказаха данъчни нарушители, като историята е родена от чиновнически пропуск и абсурдно законодателство.

Семействата на трима ученици от столичното 134-то СОУ са заплашени с глоби за неподадени данъчни декларации и невнесен в срок данък, защото децата им са се оказали първенци в конкурс, посветен на 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц-Биркенау", и са получили като награда таблети. Година след връчването на отличието семействата им са уведомени, че дължат по 20 лв. данък за наградата и могат да отнесат глоби за недекларирането й.

За скандалния случай се разбра от сигнал на икономиста Емил Кало, който е дядо на едно наградените деца. Той разказа, че миналата година децата са били приятно изненадани от получените таблети, които не са били обявени в наградния фонд. Близо година по-късно обаче родителите получили писмо от МОН, че трябва да платят 10% данък върху стойността на таблетите и да подадат данъчни декларации. Според Кало писмото дошло на 1 април и част от родителите не са успели да подадат декларации навреме. "От министерството си измиха ръцете за данъците с НАП. Този проблем може да възникне и за класираните на второ място - деца от домове за лишени от родителска грижа, които също получиха предметни награди. Тях кой ще ги защити", попита Кало.

Проверка на "Сега" показа, че таблетите са били раздадени на тържествена церемония в МОН с участието на тогавашния просветен министър проф. Тодор Танев и зам.-министър Ваня Кастрева. Първа награда е била връчена на отбор от петима ученици във възрастовата група IX-XII - Стефани Николова, Георги Константинов, Илина Станимирова, Естела Анадолийска, Патрисиа Тодорова. По информация на НАП родителите и на петимата са получили служебни бележки, с които да декларират наградите като непаричен доход в данъчните си декларации. От НАП уточниха, че стойността на таблетите възлиза на 200 лв., тоест дължимия за тях данък е 20 лв. Родителите на двама от учениците са декларирали в срок наградите, но при три от децата няма подадени данъчни декларации в срок.

От пресцентъра на министерството на образованието уточниха, че от проблема са засегнати общо 14 деца. Не е ясно на колко от децата родителите са успели да декларират таблетите в данъчната си декларация. Междувременно от Националната агенция за приходите обясниха, че ще търсят начин да не се стига до санкции за недекларираните награди, защото е видно, че има недоразумение. По закон глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв. Невярното деклариране на данък в по-малък размер пък се санкционира с глоба до 1000 лв.

Източници на "Сега" от просветното министерство обясниха, че обичайната практика при връчване на награди на ученици е друга. "Обикновено наред с предметната награда се връчва и парична в малък размер, която да покрие размера на дължимия данък и да няма ощетяване на родителите", обясниха от ведомството. Не е ясно защо в този случай не са дадени допълнителни пари на родителите. Министърът на образованието Меглена Кунева вече е издала заповед на родителите да бъдат отпуснати по 25 лв. парична награда, за да покрият данъка. И в този вариант обаче пак се стига до абсурд - защото и получената парична компенсация трябва да се обложи с данък и родителите ще трябва да платят 2,5 лв.

"Сега" не успя да получи данни общо колко парични компенсации са дадени по този ред през миналата година.

Нелепият случай около наградените ученици осветява абсурдния режим на данъчни облекчения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. В момента по закон наградите в национални ученически състезания се приравняват на непаричен доход, за който родителят дължи данък, въпреки че детето е непълнолетно и не е данъкоплатец. В същото време законът освобождава от плащане на данък предоставените държавни и национални награди на творци в областта на културата и на спортисти. Не се облагат и наградите на лауреати на конкурси по проекти и програми, финансирани от Национален фонд "Култура", както и предоставените държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Така излиза, че в областта на културата и спорта държавата е преценила, че не следва да събира данък, а при учениците, изявени на официално организирани от Министерството на образованието национални състезания, родителите трябва да плащат. Изискването е странно и на фона на факта, че стипендиите на учениците, част от които също се дават за висок успех, са освободени от данък. От тази година са освободени от данък и стипендиите, давани по линия на "Еразъм +". От МОН ще обмислят да предложат изключение и за ученическите награди.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.