iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Самуил Шейнин се пенсионира

Самуил Шейнин се пенсионира 06_1465029021

Емблематичният шеф на професионалната строителна гимназия в Перник Самуил Шейнин се пенсионира, като с министерска заповед вече е обявен конкурс за нов директор на ПГТС „Арх. Йордан Миланов”.

Колоритният Шейнин вдигна високо летвата с изключителната си енергичност, работоспособност, динамичност и не на последно място с генерирането на всевъзможни идеи. Много трудно ще бъде на наследника му да го настигне, ако разбира се, и той не е от този тип хора, които вечно нещо правят.

Строителната гимназия се прочу в цяла България, че и в Европа с боксовите си круши, на които се лепяха снимки на учители, включително и на директора, които Шейнин въведе, за да бори агресията и стреса сред учениците. Зелени стени, училищен музей, първият европейски коридор с историята на ЕС, исторически комплекс, изграден по дуалната система, български хора през междучасията, фитнес, „суха стая” със съоръжения за сушене на мокрите дрехи и обувки на учуениците през зимните и дъждовни дни и много още новаторски и реализирани идеи, на които се дивяха многобройните наши и чужди гости, посетили учебното заведение.

Голяма част от новостите в строителната гимназия бяха дело на ръцете на ръкатите ученици. Там се провеждаха състезания по строителство и международни форуми, все по инициатива на Шейнин.

Дълги 12 години той беше председател на Съюза на работодателите в системата на средното образование. Още през 2010 г. обяви, че има предложение да работи в Европейската асоциация на директорите след като се пенсионира.

Преди 7 г., през 2009-та, той предупреди за очакван срив в образованието и че 2013-та и 2014-та може да се окажат критични години заради липса на учители, тъй като 60% от педагозите щели да се пенсионират по това време. Шейнин беше радетел за по-висока стартова заплата за младите учители.

Обявен е конкурс за директор и на помощното училище „Любен Каравелов” в Перник, което също е под шапката на държавата.

Търси се директор и на общинското ХІІ ОУ „Васил Левски”. Досегашният шеф Велин Троянов беше повече от достоен ръководител, направил много за училището си. Успешно приключен проект за енергийна ефективност, финансиран от японското правителство и интерактивна площадка за пътна безопасност са сред многото негови успехи.

Не по-малко 5 г. учителски стаж трябва да имат кандидатите за школски ръководители, които ще минат през 3 етапа в конкурса – допускане по документи, писмен тест с 50 въпроса и интервю. Ще ги оценяват по управленска, професионална и комуникативна компетентност.

Документите си кандидатите за директори трябва да подадат в РИО Перник до 4 юли 2016 г.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.