iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Роми получават пари, за да запишат децата си на училище

Роми получават пари, за да запишат децата си на училище 09_1441974696

По 150 лв. плащат на ромски семейства, за да запълнят паралелки в учебни заведения в обезлюдени общини в Кюстендилска област, като за проблема сигнализира кметът на Кюстендил Петър Паунов.

“Възмутен съм от случващото се и се надявам държавата да се намеси. Няма какво друго да кажа. Общините, в които няма ученици, се знаят”, коментира градоначалникът на община Кюстендил Петър Паунов.

Според роми от квартал “Изток” в областния град тази практика действа от поне две години.

“Чул съм наистина за подобно нещо. Има ромски деца, които си посещават градските училища и са първенци. Не мога да кажа нищо повече”, коментира още жител от квартал “Изток” в Кюстендил.

“Всяка година в училището се инвестират поне 20 хил. лв. минимум за подобряване на материалната база. Имаме във всяка стая интерактивна дъска и компютър. Всеки ден децата получават безплатен обяд и закуска. Това никъде го няма. Имаме и безплатен транспорт и осигуряване на дарения за децата – тениски, обувки, дрехи, раници и какво ли още не”, коментира директорът на ОУ “Христо Ботев” в село Невестино Валери Стоилов. Той не отрече факта, че 80% от учениците в училището са роми. “Това е така, защото българите не раждат. Освен това ние предприехме една кампания. В центъра на махалата има плазма, която постоянно върти клип на училището. Отделно от това всеки учител, който ходи в квартала, показва на таблет клипа на училището и снимки. Това стана факт след спечелен проект пред Министерството на образованието “, казва още Стоилов. Общо учителите в школото са 14, а учениците тази година ще бъдат 174.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.