iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ревизират всички учебници по история

Ревизират всички учебници по история 09_1410253313

На ревизия ще бъдат подложени всички учебници по история. Те ще бъдат прегледани от историци, които ще погледнат учебните помагала от 1-и до 12-и клас и ще предложат редакция на текстовете, които според тях изопачават българската история или имат неточности.

Това стана ясно, след като група български историци се срещнаха вчера със служебния образователен министър доц. Румяна Коларова. Историците ще изпратят своите предложения до просветното министерство в срок от един месец.

„Министър Коларова се ангажира да предаде щафетата на следващото управление обясни директорът на Института по исторически изследвания на БАН. Той допълни, че на редакция ще бъдат подложени не само учебниците по история, но и тези учебни помагала, в които има историческо съдържание. Пример затова е учебникът „Човек и общество” за трети клас, който вдигна на бунт родители и историци през последната седмица. Гражданите възроптаха най-много срещу това, че в учебното помагало е записано, че „Левски е заловен от турската полиция”. Преди да се срещнат с министър Коларова, група учени, обединени в Инициативен комитет за преглед на историята, алармираха, че съдържанието в учебниците ги тревожи.

„Учебниците трябва да се пишат от сериозни историци, а не от момичета и момчета, които може да са много умни, но следват опорните точки на фондации, които се захранват от чужбина”, коментира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който заедно със свои колеги историци представиха отвореното писмо, което по-късно връчиха лично на образователния министър.

Той алармира, че в сборник по история, издаден от „Червената къща” дори е записано, че Освобождението на България било излишно, защото трябвало да се отделят пари за армия и се забелязал рязък спад на стопанския живот, например драстичното намаляване на козите”. Според него писането на българските учебници се финансира от фондации, спонсорирани от чужбина. Той се зарече, че ще настоява и за единен учебник по история.

„Историята е нещо, което се е случило”, отсече проф. Димитров. Съдържанието на този един-единствен учебник според него трябва да бъде написано от сериозни специалисти. Акад. Георги Марков допълни, че е съгласен с мотивите на образователното министерство за внушаване на толерантност, но не трябва да се посяга върху националните герои.

Акад. Георги Марков: Писането им трябва да е независимо

„Политиците не бива да се намесват в писането на учебниците по история, а да оставят тази работа на историците, защото това е професия. Ние поне познаваме историята и изворите”, коментира акад. Георги Марков. Той разказа как всяка власт от 1992 г. насам се опитва да влияе върху съдържанието на учебниците.

„Само царят ни пожали. Симеон,който беше най-пряко заинтересуван, не каза „абе вие как сте описали баща ми или дядо ми”. Само той прояви едно благородство към историците”, каза акад. Георги Марков.

Той разказа как през 1992 г. министър Николай Василев забранил учебниците от комунизма.

„ След това една друга партия се върна на власт и академик Илчо Димитров ни събра и каза: хайде стига с тия седесарски учебници, пишете наново. През 1997 година СДС се върна на власт. Колегата Веско Методиев се върна на власт и каза стига вече с тия бесепарски учебници”, разказа още академикът.

Лъскат дворовете за първия звънец

Дворовете на столичните училища ще бъдат измити за 15 септември, каза вчера градоначалникът Йорданка Фандъкова. Фирмите по чистота ще лъскат с цистерни плочките и игрищата по график. Ще се проверява също така за опасни стълбове със стърчащи кабели около школата. Инспекторите ще дебнат и за липсващи капаци на шахти и на електрически стълбове, за повредени огради и мантинели, за невъзстановена пътна маркировка, за неработещо улично осветление, както и за наличието на билбордове с послания, неподходящи за ученици. За всички нарушения и неизправности своевременно ще бъдат уведомени компетентните служби, обещаха от местната управа.

„Следят се пешеходните пътеки, както и други проблеми от гледна точка на инфраструктурата – знаци, светофари и т.н. Задачата е да се вземат мерки преди 15 септември, за да е безопасно и удобно за децата”, допълни Фандъкова.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

17-Април-2016

16-Април-2016

17-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.