iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Решено: В елитните математически и природоматематически гимназии вече ще може да се влиза и от V клас

Решено: В елитните математически и природоматематически гимназии вече ще може да се влиза и от V клас 04_1430123311

В елитните математически и природоматематически гимназии вече ще може да се влиза от V клас, а не само от VII клас. Това решиха в събота депутатите от парламентарната комисия по образование при второто четене на новия училищен закон.

Народните представители заседаваха извънредно през уикенда в Костенец, за да могат до лятото да приемат закона, по който до момента има над 1000 предложения.

Само преди броени дни, на предишното заседание на комисията, ранният прием в математическите гимназии бе отхвърлен. Предложението беше направено от шефката на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ. Тогава тя обясни, че и сегашният закон за народната просвета дава възможност за прием на ученици от V клас в гимназиите с хуманитарен и природоматематически профил. Затова предложи това положение да се запази в новия закон, като към тази опция се добавят и езиковите гимназии. От БДЦ обаче се противопоставиха на тази идея, за да не се масовизира практиката, а реформаторите поискаха от ранния прием да се изключат освен езиковите, и хуманитарните гимназии. И трите предложения миналата сряда бяха отхвърлени. Дамянова обаче се зарече да положи всички усилия, за да ревизират депутатите позицията си. През уикенда тя поправи "грешката" си и внесе предложение само математическите и природоматематическите гимназии да могат да приемат от V клас. В крайна сметка идеята й бе приета.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.