iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Реформаторският блок предлага промяна в Закона за образованието

Реформаторският блок предлага промяна в Закона за образованието 02_1425034044

Реформаторският блок предлага 20% от приема в частните училища да е без такса, като срещу получаването на държавна субсидия частните училища ще трябва да осигурят безплатен прием за 20% от учениците.

Такава поправка в закона за училищното образование ще внесе Реформаторският блок по предложение на Движение "България на гражданите", съобщи за "Сега" съпредседателят на групата Найден Зеленогорски. Той обясни, че целта е държавната субсидия за частните школа да се обвърже с определени отстъпки от тяхна страна. Обсъжданият в момента закон за училищното образование не обвързва субсидията с намаляване на таксите в частните училища.

"По този начин държавните и частните училища се поставят в горе-долу изравнена среда", коментира депутатът. Редът и правилата, по които ще се определя кои деца да влизат без такса в частните училища, ще се определят от образователното министерство. Като пример Зеленогорски посочи, че безплатният прием може да е за надарени деца, чиито родители обаче нямат финансови възможности да ги запишат в частно училище.

От РБ ще предложат още ресурсните учители да бъдат финансирани директно от държавата, а не от общините, както предвижда проектозаконът в момента.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.