iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разделят матурата по БЕЛ на три модула

Разделят матурата по БЕЛ на три модула 09_1442321552

Матурата по български език и литература ще бъде разделена на три модула, като за всеки от тях зрелостниците ще разполагат с определено време, каза вчера заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева на пресконференция на МОН посветена на началото на учебната година.

Първата част ще се състои от затворените задачи, втората – от отворените, а третият модул ще е съставянето на литературно съчинение или есе. По този начин абитуриентите ще виждат въпросите от държавно-зрелостните изпити на части, а не накуп както е в момента. Идеята е така

да се елиминира шансът за изтичане на въпросите

на матурата по време на самото провеждане на изпита. За третия модул – 41–ва задача, която изисква съставяне на интерпретативно съчинение или есе, зрелостниците ще имат на разположение около час и половина – два.

Другите матури по подобие на изпитите за национално външно оценяване за седми клас, ще бъдат разделени на две части. Това са част от мерките, насочени срещу изтичане на отговорите на матурата и преписването. Образователният министър проф. Тодор Танев обясни, че през тази учебна година родителите за първи път ще имат и възможността

да наблюдават матурата вътре в училищата

по време на нейното провеждане. Майките и татковците ще могат да гледат камерите, които ще проследяват какво се случва в класните стаи по време на изпитите. Танев припомни и че съдът не е определил никой от служителите на МОН като виновник за изтичане на отговорите на миналогодишните матурите. За новата учебна година са преработени букварът за първи клас и учебникът по „Човек и общество” за четвърти, съобщи още министърът. Както „Монитор“ пръв писа, Левски и Баба Тонка влизат в новия учебник за първокласници, който не беше променян от далечната 2002 г.

Четвъртокласниците пък ще учат за Григор Димитров и Райна Кабаиванска. Танев обясни, че за цялостна промяна на учебниците ще може да се говори след приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование, обясни министър Танев. Той допълни, че преработката на учебниците ще започне с

първи, пети и осми клас, които „са критичните точки”

Танев увери, че са осигурени и безплатните учебници от първи до седми клас в училищата.

Той ще открие учебната година днес в Първа английска езикова гимназия от 9 ч., след което в 11,30 ч. ще посети Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии заедно с държавния секретар по образованието, научните изследвания и иновациите на Конфедерация Швейцария Мауро Дел,Аброджо. Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева пък ще удари първия звънец в 84-то ОУ, след което в 12 ч. ще посети 2-ро СОУ „Акад. Емилиян Станев“. Заместник-министър проф. Николай Денков пък ще гостува на Националната спортна академия.

МОН ще иска 100 млн. лв. за преподавателски заплати

Около 100 млн. лв. повече в бюджета за следващата година ще поиска Министерството на образованието и науката, съобщи просветният министър проф. Тодор Танев. С тях ще бъде осигурено изплащането на по-високите заплати на учителите. Очаква се увеличението да влезе в сила още от тази есен, но все още не е ясна конкретната дата. Скокът на учителските заплати ще е с около 10% от заплатите, което е 70 лв. Министърът уточни изрично, че става дума за увеличение на месечно възнаграждение, а не за „бонуси“.

Относно държавните – образователни стандарти, които МОН трябваше вече да е изготвило, Танев обясни, че забавяне има и в приемането на Закона за предучилищно и училищно образование, който набъбнал до 400 члена.

До 80 лева излиза комплекта

Един учебник за горен курс е на средна цена между 10 и 12 лв. Сметката показва, че за една учебна година учебниците излизат между 60 и 80 лв. Това заяви за БГНЕС Албена Преживиловска, която работи в отдел маркетинг в издателство.

Учебниците от 1-ви до 7-и клас се раздават безплатно във всички български училища. През последните 2-3 години цените на учебниците не са се увеличили, отбеляза тя.

“Голямото пазаруване на учебници вече започна. Родители и деца идват със списъци. Вероятно вече в училищата са закачени списъци с учебниците, по които те ще учат през новата учебна година. Децата са различни, учебниците още са едни и същи. Очакваме да бъде приет новият закон за образованието, в следствие на което евентуално ще има и нови програми за учебници”, отбеляза Преживиловска.

Тя поясни, че все още е рано да се каже кои учебници се търсят най-много, но като цяло има търсене.

“Няма случаи, при които родителите да решат да купят втори учебник, различен от избрания от учителя, за сравнение в съдържанието. Учителят избира по кой учебник да учи детето и родителят купува точно този учебник”, вметна Преживиловска.

Тя изтъкна, че по-скоро родителите имат практика да купуват допълнителни помагала на други издателства за самостоятелна работа на децата вкъщи. Родителите на децата от 1-ви до 4-ти клас, пък се оказва, че са най-активни в покупката на помощна литература.

Пет училища са затворени

Преди новата учебна година са закрити пет училища в страната. Те са предимно в малки населени места - в районите на Ловеч, Смолян и др. Готовност за започване на новата учебна година има във всичките 2564 школа в страната, увери министър Танев. Той допълни, че до миналата седмица е имало информация за 57 училища, в които ремонтите не са завършили, но би следвало вече да са приключили. „От тази събота имаме рапорт от всичките 28 регионални инспекторати по образованието в страната, в който те заявяват, че всичко е изпълнено по отношение на училищните ремонти“, поясни той. Записаните първокласници до момента са 64 841, а общият брой на учениците - 757 969. Около 11 хил. от първокласниците са в столицата. Министърът допълни, че 68 891 са учителите, които ще преподават в дневната форма на обучение в училищата. През учебната 2014 - 2015 година в българските школа са учили 72 деца на бежанци, като от тях 30 вече на напуснали България, съобщи още министърът.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.