iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Расте делът на младежите между 18 и 24 г., живеещ в Северозападна България и нямащи образование

Расте делът на младежите между 18 и 24 г., живеещ в Северозападна България и нямащи образование 03_1457766453

Всеки пети младеж между 18 и 24 г., живеещ в Северозападна България, отпада преждевременно от образователната система, като това сочи мониторинговият доклад на Европейската комисия за образованието и обучението у нас през 2015 г. Делът на българите в тази възрастова група, които имат завършено най-много основно образование, расте с бавни темпове от 2012 г. насам (дотогава е намалявал), като през 2014 г. достига 12.9 на сто.

Само в Югозападния регион, включващ столицата София, напусналите системата са малко - 5.9%. В останалите пет региона данните са стряскащи. Най-сериозно е положението в Северозападна България, където 20.8% от младежите прекъсват преждевременно обучението си. В Североизточния регион този процент е 17.9 на сто, в югоизточния - 16.8%, в северния централен регион - 15.6%, а в южния централен - 13%. От ЕК препоръчват ранно идентифициране на затрудненията и въвеждане на финансови стимули за училищата за задържане на децата.

Сред негативните тенденции е отбелязан и ниският дял на възрастните между 25 и 64 г., включени в дейности по учене през живот. По този показател сме на предпоследно място (след Румъния) с 1.8% възрастни учащи хора през 2014 г. при средно за ЕС 10.7%. Докладът напомня още веднъж и трагичното ниво на постиженията на деветокласниците по четене и математика, познато от международното изследване PISA 2012.

България се различава и по друго от Европа - у нас хората, които са си намерили работа скоро, след като са получили диплома за висше образование, са 52%, докато в ЕС този процент е над 70 на сто. Делът на младите хора у нас пък, които не участват в някаква форма на заетост или обучение, е сред най-високите в ЕС - 20.2% през 2013 г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.