iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Първолаците и петокласниците ще учат по старите учебници

Първолаците и петокласниците ще учат по старите учебници 02_1455352500

Макар и по нови програми първолаците и петокласниците най-вероятно ще учат наесен по стари учебници, като те ще са с притурки, съдържащи новия материал. Този вариант, лансиран и при предишния министър Тодор Танев, отново е на дневен ред, стана ясно след поредна среща на издателите с просветния министър Меглена Кунева.

"Напълно нови учебници няма как да има", коментираха издателите, които предлагат учениците да започнат със старите учебници, които обаче да са придружени с допечатки с новия материал. "Ще намерим начин в тези предмети, които са със съществени различния в програмите, учениците да могат да получат нужните инструменти за работа - дали ще се наричат учебници, тепърва ще го мислим", коментира Никола Кицевски от "Просвета".

Самата Кунева не влезе в детайли какви идеи за изход от заплетената ситуация са обсъждани. Пестелив откъм конкретика беше и заместникът й Диян Стаматов. По думите му законът позволява да се използват сегашните учебници при невъзможност да се издадат нови. Той подчерта, че полуварианти няма да се приемат, нито пък ще има два учебника по един предмет, както допускаше Танев. Стаматов посочи, че в 1-ви и 5-и клас има по два предмета, чието съдържание ще е коренно различно - букварът и математика за първолаците и българският език и историята за петокласниците. Проблеми обаче ще има и по редица други предмети, като например географията в 5-и клас, когато вече ще се учат Африка и Антарктида, или новия предмет предприемачество в 1-ви клас.

За сметка на новите хора в МОН съпартиецът на Кунева и бивш министър на образованието Даниел Вълчев бе доста по-словохотлив. Пред БНТ той коментира, че за цялата процедура по одобряване и оценка на учебниците са нужни поне 13-14 месеца. "Фатално е закъсняло по някаква причина. Не искам да обвинявам никого, но това нещо не е направено. Ако процедурата върви нормално и тя не е обжалвана, а тя е обжалвана, нови учебници могат да се чакат в края на есента - по-скоро към Нова година", каза Вълчев. Според него обаче е пълен абсурд учебниците да се сменят по средата на учебната година и трябва или да се отложат с една година, или да се почне със стари учебници.

ОФАНЗИВА

Следващата седмица МОН започва серия от обсъждания на новите учебни програми за 2-ри, 6-и и 8-и клас, които разбуниха духовете заради отпадане на цели теми и периоди (например Средновековието по история), както и заради погрешни интерпретации, че турското "робство" се заменя със "съжителство". "Не може да има липса на материал, този пропуск ще бъде преодолян", коментира Диян Стаматов. На 15, 19 и 22 февруари ще са срещите съответно във Враца, Сливен и София.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.