iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Провинилите се ученици ще бъдат наказвани

Провинилите се ученици ще бъдат наказвани 12_1418813833

Ще наказват провинилите се ученици. Те ще чистят школския двор, боядисват пейки и отлепват дъвки от чинове и коридори.

Такива мерки за дисциплина са залегнали в правилниците на училищата в страната. Това показа проверка на „Монитор” как се справят директорите у нас след серията инциденти с хулигански прояви в различни школа.

За някои от родителите назидателните мерки за непослушните гимназисти днес сигурно наподобяват методите на гуруто на соцпедагогиката Антон Макаренко, работил от 20-те години на миналия век и превъзпитавал децата чрез полагане на труд.

Така например в столичното 31-во СУЧЕМ, известно като Бастилията, при 10 неизвинени отсъствия на учениците се налагат наказания, като почистване на тревните площи, измитане на алеите в училищния двор подреждане на книги в библиотеката, почистване на учебни маси и др. Подобни са и наказанията в 32-ро СОУ „Климент Охридски”. Там провинилите се ученици почистват с препарат надписите от връстниците им в сградата. Мерките се прилагат не само при натрупване на неизвинени отсъствия, но и при неспазване на правилника на училището. В него е записано, че учениците нямат право да се появяват с опасни обувки на училище – като маратонки с колелца, бутонки с шипове и др. Забранени са и пиърсингите по устните, веждите и носа.

Обиците по ушите пък не трябва да са повече от две

За системно нарушаване на дисциплината, както и за неизвинени отсъствия ученикът се наказва и с извършване на дейности в полза на училището в свободното от учебни часове време и в 51-во СОУ „Елисавета Багряна”. Директорът на школото Асен Александров обясни, че децата най-често боядисват или отлепват залепените дъвки по чинове и коридори. „Превенцията е по-важна от наказанията”, коментира директорът. Той добави, че в неговото училище

има и магнитни карти за достъп

както и видеонаблюдение, което осигурява по-голяма сигурност за децата.

Трудови наказания има и в 119-о СОУ „Михаил Арнаудов”. Там тази санкция се прилага при по-големите ученици. Момчетата най-често чистят двора от листа или местят чинове и столове. Момичетата пък подреждат библиотеката, обясни директорът на училището Диян Стаматов.

Както „Монитор” вече писа, от тази година някои училища забраниха и използването на смартфони и мобилни телефони с тъчскрийн и интернет в училище. Целта е децата да не се разсейват в час с възможностите, които дават новите технологии, а да се съсредоточат върху урока, който им се преподава. Според някои директори смартфоните дори свалят оценките на учениците поне с единица.

В някои школа мобилните телефони са забранени не само в час, но и на цялата територия на училището.

Психолог във всяко училище

Във всяко училище и детска градина да има психолог и педагогически съветник. Това предвижда проектозаконът за предучилищно и училищно образование, който ще се гледа на първо четене днес от ресорната парламентарна комисия.

В момента такива специалисти не достигат в училищата, коментира шефката на комисията Милена Дамянова

„Проектозаконът предвижда да има и екип от специалисти, които да работят с децата, имащи различни трудности в поведението”, каза Дамянова. Тя обясни, че идеята е да има и социални работници, за да се изследват причините за поведението на децата и учениците. След това ще се прави план за работа с тях, за да има резултат от предприетите мерки.

Тя каза, че в проекта на закона за училищното образование са предвидени и наказания, като е записано обаче, че те ще се прилагат в краен случай, когато са изчерпани всички останали заложени мерки и методи. "Вече, когато е работено дълго време с децата и с учениците, въпреки че е сформиран екип и са предприети всички методи на т.нар. позитивна дисциплина, са предвидени и санкции", обясни Дамянова.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.