iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проверяват багажа в училища и детски градини

Проверяват багажа в училища и детски градини 01_1422454594

Просветният министър проф. Тодор Танев иска да се проверяват хората и багажът, който внасят в детските градини и училищата, както и да се следи за зарязани чанти, куфарчета и пакети, както и за лица, които се разхождат безцелно или надничат в шахтите.

Според него трябва да се засили пропускателният режим в учебните заведения, като се използват дори детектори, където има такива, а при съмнения, че посетители внасят нещо забранено, да се прави и ръчна проверка на багажа им. Освен това не трябва да се пускат посетители, без да е проверена самоличността им, както и да се потвърди, че те са ангажирани с ремонти например. Министърът

забранява да се приемат

неадресирани

и съмнителни пратки

писма и пакети и иска да се проверяват тези вещи, както и хората, които ги внасят.

Проф. Танев иска охраната да стане по-бдителна, да прави обходи на сградите и школските дворове и да се оглежда за зарязани торби, куфарчета, пакети и т.н., както и да се обезопасят вентилационните и асансьорните шахти. Министърът е поискал да бъдат проверени аварийните изходи на сградите, да се разчистят коридорите от боклуци, които биха попречили при евентуална евакуация. В детските градини и училищата трябва да се обсъдят вариантите за принудително извеждане на децата и учениците. В писмото на министъра се изисква още

да се проверят

пожароизвестителните системи

както и системите за видеонаблюдение. Трябва да се проведе инструктаж как да се действа при извънредни ситуации. Директорите на градини и училища трябва да предприемат описаните мерки и до 27 февруари да внесат доклад в РИО – София-град, за свършеното.

„Учениците идват с раници. Не можем да проверяваме неколкостотин деца какво внасят ежедневно в училище”, коментираха столични директори. Те смятат, че проверки на багаж трябва да се правят само на посетителите, и заявиха, че нямат притеснения.

Въпреки писмото на министъра обаче често охранителите в детските градини не стоят на входа, а се разхождат вътре в сградата, а в училищата си седят в кабинката и не вдигат поглед от джиесемите си и така всеки може да се вмъкне незабелязан.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.