iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Променят формата на изпита след 7 клас

Променят формата на изпита след 7 клас 08_1439731974

Форматът на националното външно оценяване след седми клас ще бъде променен, като това предвижда Министерството на образованието и науката (МОН).

Целта е изпитът да бъде така организиран така, че да се добие по-добра представа за знанията на учениците по български език и литература и по математика.

Нашият основен мотив е убедеността ни, че при проверката на знанията и уменията на седмокласниците е важно практическото прилагане на наученото, а не извеждането на преден план на наизустена информация“, заяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Засега дванадесетокласниците могат да бъдат спокойно, тъй като не се обмисля промяна на матурите. Междувременно през тази учебна година стартира и дуалното обучение, което ще позволи на учениците да работят, докато добиват знанията си в клас.

Ще бъдат открити и две нови професии – машинен техник и технолог в хранително-вкусовата промишленост. Целта е образованието да стане по-разчупено и да отговори на търсенето на пазара на труда. Дуалното обучение ще позволи на учениците да съчетават добиването на знания с възможността едновременно и да работят.

Ваня Кастрева коментира, че у нас парите за образование не са достатъчни. Един от проблемите, които тя набеляза, е липсата на добра училищна инфраструктура, като например малкото лаборатории в школата. „Навсякъде по света, където имаме добро професионално образование, в учебните лаборатории на учениците са последните постижения на науката“, отбеляза зам.-министърът. Пред БНР Кастрева увери, че ресорното ведомство е решено да се справи и с фиктивните ученици. По думите й ще се правят изненадващи проверки на място.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.