iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предпочитат биологията за втора матура

Предпочитат биологията за втора матура 03_1427716920

Предпочитат Биология и здравно образование за втора задължителна матура, като географията отстъпва от водещата си позиция на най-желан предмет за държавно-зрелостен изпит (ДЗИ) през последните години.

17 671 младежи са подали заявление за матура по биология, а желаещите за география са 14 638. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката за „Монитор”. Третият най-предпочитан предмет е английският език с 11 598 подадени заявления.

4910 младежи пък са проявили желание да се явят на матура по философия и 1131 по немски език.

На дъното на класацията е италианският език. Само 118 зрелостници са поискали да се явят на матура по този предмет.

Слаб интерес има и към предметите физика

астрономия и испански език – със съответно по 369 и 425 подадени заявления. Младежите, които са поискали да се явят на матура по френски език, пък са 558. На зрелостния изпит по български език и литература, който е задължителен за всички абитуриенти, пък са записани 57 277 ученици. Матурата по български ще се проведе на 20 май, а

втората

матура по избор ще е на 22 май

На тези дати ще се провежда и националното външно оценяване за седмокласниците. Както „Монитор” вече писа, за първа година камери ще дебнат за преписвачи във всяка зала, в която се провеждат зрелостни изпити. Мярката се прилага с цел затягане на контрола при провеждане на матурите. Идеята е видеонаблюдението да гарантира, че при сигнал за преписване ще има проверка и наказания. Записите от изпитите ще се пазят до един месец след провеждането им. В изпитните зали

ще има минимум 13 ученици и максимум 15. За всяка класна стая са предвидени по двама квестори, както и за всеки коридор и вход.

Традиционно оценката от матурата ще бъде вход в повечето университети.

В Добрич залагат на традицията

И тази година най-много зрелостници от област Добрич са избрали географията като втора матура, сочат данните на Регионалния инспекторат по образование. 343-ма зрелостници ще се явяват на зрелостен изпит по география.

Само с 26 по-малко ще са тези, които ще държат ДЗИ по биология – 317. На трето място е английският език – с 217 желаещи, следван от философия – с 141. Най-малко са желаещите да се явят на матура по руски език – едва петима.

Осем пък са подали заявления за явяване на второ ДЗИ по химия.

Общо 1239 зрелостници ще се явяват на задължителна матура по български език и литература в областта, като спрямо миналата година допуснатите са със 100 повече.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.