iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предложиха учителската професия да стане защитена

Предложиха учителската професия да стане защитена 11_1417101708

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев предложи учителската професия да стане защитена. Той направи това предложение след представянето на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

По думите му това би привлякло повече млади кадри, които в момента са отблъснати от системата заради ниското заплащане.

Именно поради тази причина просветният министър ще апелира и за повишение на бюджета на ведомството му с около 0,03%, с което обаче пак няма как да достигне целта от 4 на сто от брутния вътрешен продукт, което беше заложено в стратегията "Европа 2020".

Проф. Танев добави, че е съгласен оценките за учениците от I до IV клас да отпаднат и да бъдат заместени от точки, тъй като децата се стресирали излишно. Подобни промени обаче ще влязат в сила едва след като бъде приет новият Закон за предучилищно и училищно образование. Наред с това образователният министър добави, че трябва да бъде приета и Стратегията за висше образование и да се преразгледат титлите "университет", които имат различните вузове.

"Не е възможно да има университети по една специалност и няколко катедри като допълнение. Не може да има Военен или Музикален университет, което означава, че трябва да се преосмислят титлите им", обясни проф. Танев.

Той добави, че рейтинговата система за вузовете, която ще бъде официално представена в понеделник, е удачна и много гъвкава и не е нужно да се дават държавни пари на университети, които не предоставят качествена подготовка.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.