iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят високо технологичен парк за лабораториите на университета в Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Технологичен парк на площ от 150 дка ще има между София и Перник. В него ще бъдат вложени около 180 млн. евро, а на територията му ще се помещава кампусът и лабораториите на частния Европейски политехнически университет в Перник. Там ще работят и иновационни фирми.

Проектът е направен от немско-българска експертна група. Основната част от парите ще бъдат осигурени от бизнесдамата Цветелина Бориславова, която е член на Съвета на настоятелите на висшето училище. Ще се борим и за финансиране по оперативните програми, каза ректорът проф. Христо Христов за “Труд”. Той отказа да съобщи точното място на бъдещия парк, защото е въпрос на още преговори.

От тази година в университета ще има нова специалност - “Зелена енергетика”, и с нея на практика се слага началото и на бъдещия технологичен парк, който ще работи приоритетно в тази посока. Самата нова сграда на вуза ще бъде направена изцяло на принципа на “зелена къща”.

В университета в момента тече прием на нови студенти. Интересното е, че е обявен и прием за студенти второкурсници от други университети, които обаче са отличници. Те ще се обучават без такса, която не е никак малка - 1500 лева за обучение по български език и по 1500 евро за програмите на английски език. Заради високите такси и освобождаването от тях сме много прецизни към оценките на студентите, каза ректорът. Всеки се изпитва анонимно и писмено от двама преподаватели - титуляря и един външен, който е от чужд вуз. По тази причина близо 30% от първия випуск нямало да завърши. В университета се кандидатства само по документи. За тези, които искат да учат на английски, трябва да представят сертификат за език или да държат изпит. Не се приемат младежи с дипломи под 4,50.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.