iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Повече ученици ще учат на две скорости

Повече ученици ще учат на две скорости 10_1444640972

Малко над 26 хиляди български ученици, което е с над 3 хил. повече от миналата година, ще учат на "две скорости" през новата учебна година. Това става ясно от данни на Министерството на образованието и науката. Допълнителното обучение за талантливи и за изоставащи деца е по националната програма "С грижа за всеки ученик". Бюджетът й за 2015/2016 г. е 3.2 млн. лв. - с 200 хил. лв. повече от м.г.

Програмата ще действа до края на започналата вече учебна година и е с 4 модула - за обучение на талантливи ученици за участие в олимпиади, за допълнително обучение на деца от подготвителните групи, за подкрепа на учениците с ниски оценки от началния етап на основното образование (до 4-ти клас) и за изоставащите ученици от прогимназиалния етап (до 7-и клас).

9027 са децата, които ще получат допълнително обучение за участието им в олимпиади. Те учат в 56 държавни, 657 общински и 13 частни школа. Всички училища са имали поне един или повече ученици, участвали в национални кръгове на олимпиади през м.г. или медалисти от международни олимпиади и балканиади. Миналата година по този модул допълнителна подкрепа получиха 8660 ученици - предимно от езикови и математически гимназии. Необходимите средства за отличените деца тогава бяха 1.365 млн. лв., а за тази година са 1.244 млн. лв., при планирани 1.2 млн. лв. Това означава, че просветното министерство вероятно ще пренасочи пари от други програми, при които остават неусвоени пари.

Превишаване на бюджета ще има и при подпрограмата за децата от подготвителните групи. Тук са одобрени 4655 деца - в риск, с ниски оценки, от многодетни семейства с нисък доход или с различен майчин език от българския, които ще получат допълнително обучение по български език и математика. За целта ще са нужни 539 хил. лв., при планирани 400 хил. лв. Децата ще се обучават в групи от 4 до 8 души, като 10 на сто от занятията им трябва да бъдат проведени с техните родители. Целта е те да получат равен старт при започване на школо, а овладяването на българския език да помогне за мотивацията им да се обучават в бъдеще. През м.г. са били разпределени близо 395 хил. лв. за проекти за обучение на 3340 малчугани, разпределени в 513 групи.

Малко над 800 хил. лв. ще отидат тази година за осигуряване на допълнително обучение по български и математика за 6205 ученици до 4-ти клас. Критерий за включване на децата е наличието на поне три слаби текущи оценки по съответния учебен предмет през 2014/2015 г. Миналата година и бюджетът по този модул е бил по-скромен (537 хил. лв.), както и обхватът - 4200 деца.

Близо 826 хил. лв. ще струва допълнителната подкрепа на 6123 ученици до 7-и клас. Тук обучението ще е по четири предмета - освен български език и математика, са включени "обществени науки и гражданско образование" и "природни науки и екология". Включените младежи са имали слаб годишен успех по съответния предмет към юни т.г. или пък резултатите им от националното външно оценяване са по-ниски от 50 на сто от средния успех на випуска в училището.

РЕЗУЛТАТИ

Както и при другите национални програми анализ на ефекта от похарчените пари липсва, а отчетът е доста лаконичен. Дават се например данни колко ученици са отбелязали напредък в обучението си, но не е ясно с колко точно са подобрили успеха си. От отчета за 2014 г. става ясно, че от 9663-те деца, подпомогнати по първия модул през 2013 г., едва 1378 са участвали в национални кръгове на олимпиади, а 72 са взели медали. Пак същият отчет показва, че от 4008 ученици до 4-ти клас, обучавани допълнително по третия модул, 2919 души са "показали напредък". При младежите до 7-и клас картината е по-добра - от 5761 деца 4739 са напреднали.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.