iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Повече от 9100 камери има в училища и забавачки

Повече от 9100 камери има в училища и забавачки 10_1476246717

Над 9100 видеокамери следят за реда по площади, улици, както и в училища и около забавачките в страната, като това показа прочуване на „Монитор“ по данни, предоставени от общините и училищата. 3600 от видеоочите следят за нередности около и в школата и детските градини.

Точно 2326 общински камери дебнат за вандали, крадци и всякакви нарушители в София. Под наблюдение са над 355 важни точки в града, сочи справка на Столична община, изготвена за „Монитор”. Точно 239 са училищата и детските градини, които са опасани с видеоочи. Така родителите могат да са спокойни за хлапетата, защото освен стаите те следят и коридорите и входовете. Вече година общинските камери ловят джебчийките пред Централна гара, Лъвов мост и около Женския пазар, а освен това те се грижат и за спокойствието на гражданите около джамията, където се струпват бежанци и има оплаквания от хора. Под строго наблюдение са и 49 подлеза - на Централна гара и на автогарата, „Ботевградско” и „Цариградско шосе”, бул. „България” и др. Целта е да се опазят ремонтираните подлези от вандали, които драскат стените, крадат решетките и чупят осветлението. Камери вече са монтирани около Националния стадион „Васил Левски”. Те са свързани с полицията и от няколко месеца дебнат за нарушители по време на мачове. Видеоустройства са инсталирани и в зоологическата градина, както и около НДК.

В системата за контрол вече са включени над 39 парка и детски площадки. Кадрите от всички видеокамери отиват в общинския дежурен център за 24-часово наблюдение. Видеонаблюдението намали десетократно сигналите за инциденти, обясниха от общината. От началото на годината общинските камери са засекли над 173 кражби или нарушения. Дисковете със записите са предадени на полицията и в момента се работи по тях.

Видеонаблюдението в Септември пък не пожали преди време и кандидат за кмет. Благодарение на видеокамера, монтирана пред общината той бе спипан да краде рози от градинката отпред. Устройството бе запечатало как неуспелият мургав мераклия за управленския пост изтръгва цветните насаждения от общинските лехи и му бе наложена глоба за хулиганската проява.

Преди месец вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска МРРБ да финансира изграждането на видеонаблюдение в 39 града. Финансовите средства според МВР биха могли да дойдат по европейската оперативна програма "Региони в растеж", в която има приоритетна ос за осъществяване на мерки, свързани с обновяването на градската среда и осъществяване на мерки за интегриран градски транспорт.

В същото време голяма част от изградените от местната власт системи за видеонаблюдение в отделни общини нямат връзка с районните полицейски управления и ефективността им не е на добро ниво.

"В тази връзка в МВР бе подготвена заповед, с която са утвърдени Насоки за определяне на местата за изграждане на системи за видеонаблюдение и на минимални и функционални и технически изисквания към системите", посочи тогава Бъчварова.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.