iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подкпрепиха петицията за качестено образование на децата със специални потребности

Подкпрепиха петицията за качестено образование на децата със специални потребности 01_1421672687

Петицията за правото на качествено образование на децата със специални образователни потребности /СОП/ беше подкрепена от 75 перничани и 11 радомирци.

Документът, който стартира в интернет пространството на 22 декември 2014 г. , е подписан от 3 678 души от цялата, страва, включително и от екипа на Ресурсния център в Перник.

Петицията настоява децата със СОП да имат право да получат качествено образование, съобразено с техните способности за учене, а не с диагнозата им и е против реформите, касаещи ресурсното подпомагане, заложени в проекта на Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от Милена Дамянова и група народни представители от ГЕРБ в 43-то Народно Събрание.

Подписалите петицията се обявяват против предложената реорганизация и преструктуриране на ресурсните центрове в т. нар. центрове за личностно развитие. Тези центрове ще изпълняват едновременно и ролята на ресурсен център, на педагогическа стая, на бюро по труда, на терапевтичен и диагностичен център, на ученическо общежитие и на специално училище. Тъй като е предвидено тези центрове да бъдат общинска собственост, изникват реални опасения за готовността и възможността на всички общини да инвестират в изграждането и поддържането им, се посочва в документа.

В момента ресурсните центрове работят на регионален принцип и подкрепят деца със специални потребности в училищата и детските градини във всички населени места, включително в такива, в които няма квалифицирани специалисти. В тях работят 1 500 ресурсни учители и специалисти, които подпомагат 15 000 деца със СОП в страната. При реализацията на предложените реформи много училища, особено в малките общини, ще останат без ресурсно подпомагане.

Подкрепилите петицията настояват диагнозата „разстройство от аутистичния спектър“ да отпадне, тъй като е предпоставка за дискриминация по признак увреждане.

Терминът „интелектуални затруднения“ е твърде общ, се посочва в документа. С него се бележат както наличието на твърде леки и специфични познавателни дефицити, така и случаите на тежка умствена изостаналост. Към леките и умерените интелектуални затруднения се причисляват дислексия, синдром на Даун, разстройство от аутистичния спектър, езиково-говорни нарушения, психологически задръжки и пр. Една голяма, част от децата с тези увреждания могат и трябва да учат в масови училища или детски градини.

Заради това в петицията се настоява преместването на децата със специални образователни потребности в отделни групи или паралелки в училище или други институции да става не въз основа на това, че тяхната диагноза формално се приема за интелектуално затруднение, а на база на експертна оценка на способността им да се обучават в масово училище/детска градина.

Днес депутатът от Реформаторския блок д-р Валентин Павлов организира среща-дискусия в Перник по повод образователния проектозакон.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.