iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Персоналът в училищата в пернишко трябва да се подмлади

Персоналът в училищата в пернишко трябва да се подмлади 09_1441896649

С промените в Кодекса на труда се очаква подмладяване на образователната система. Това обяви началникът на РИО Ваня Коконова пред директорите на училища в община Перник.

Става дума за връщането на чл. 328, т. 10 от КТ, според който директорите в училищата принудително ще пенсионират педагогическите специалисти навършили нужната възраст и стаж за това.

Време е педагогическите кадри да започнат да се обновяват и подмладяват, призова Коконова. Добре е да привличаме в училищата млади педагози, а не да ги пускаме да бягат в чужбина, смята тя. Няма как обаче да дойде млада смяна ако няма свободни учителски места, заяви шефката на РИО. Затова тя препоръча на директорите да пенсионират учителите, които са придобили право на това и даде пример с РИО. Наскоро са били пенсионирани двама експерти в образователния инспекторат– Кирил Симеонов и Камелия Андронова. Предполага се, че местата им ще заемат свежи кадри.

Неотдавна обаче синдикат „Образование“ обяви сериозното си безпокойство от дефицита на учители, който ще последва след промяната на Кодекса на труда и връщането на инициативата за пенсионирането на педагогическите специалисти от директорите в училищата.

До 5000 български учители биха могли да попаднат под прицела на директорите за принудително пенсиониране и системата веднага ще изпита остър глад от учители по някои предмети, твръдят от синдиката. Още повече, че условията в учебните заведения са трудни, стресови, а ниското заплащане, което е съизмеримо с професии със завършено само средно или основно образование, е непреодолима бариера за младите кадри.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

21-Декември-2016

21-Декември-2015

21-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com