iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник е сред градовете, където се тества програма за обучениена деца

Перник е сред градовете, където се тества програма за обучениена деца 04_1461399685

Пъстър детски празник-среща на различни култури се организира
в 150 СОУ „Атанас Далчев“ в София. Хора от България, Сирия, Ливан, Ирак, Малайзия, Франция и Великобритания ще открият пресечната си точка, опитвайки непосредствено от културата на другия.

Подготовката премина през детската фантазия и през ръцете на децата, които украсиха залата на събитието, разказа Десислава Анастасова, преподавател в училището. Най-интересно за децата може би ще бъде рисуването с къна, а може би - фокусите, но всяка работилница ще даде различен поглед върху чуждите култури, допълни Анастасова.

Децата са събрали любими свои играчки, които ще подарят на деца-бежанци.

Преподавателката Мария Стоилкова обясни, че вече втора година в училището работят по проект за изграждане на социални и емоционални умения и толерантност чрез по-добра среда за развитие в училище. Интерактивната методика се прилага при деца от първи до четвърти клас, а през тази година методиката е тествана в 12 училища в Перник, Ботевград, Стара Загора и София.

Моделът е тристепенен и разпределя дейностите в класа, в училището и в семейството, разказа още учителката и подчерта колко е важно включването на родителите, защото те са посредници между развиваните от училището ценности и реалния свят:

Толерантността е голяма добродетел. Да си толерантен означава да бъдеш разбиращ.

Това събитие е обърнато към по-малките деца от първи и трети клас, които вече цяла година имат часове по толерантност, организирани с помощта на фондация „Приложни изследвания и комуникации“, каза за "Хоризонт" Бистра Иванова от сдружение „Мулти Култи“:

Заедно с родители и учители децата „пътуват“ по земното кълбо и се запознават с различни културни особености и изкуства, характерни за определени области, рисуват, оцветяват и лепят и по този начин научават повече за чуждите култури. Затова ни хрумна, че след година работа би било наистина прекрасно да ги срещнем с тези хора.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.