iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Патриотите искат да има само един учебник

Патриотите искат да има само един учебник 03_1425736776

Патриотичния фронт иска да има множество промени в Закона за училищното образование, като депутатите ще внесат промените между двете четения в парламента.

Патриотите настояват да има само един учебник по общообразователните предмети и до три по специализираните. Те се обявяват за въвеждане на предмет история на религиите, който да остане свободноизбираем. Идеята е обучението да е светско и към него да бъдат приобщени и учениците от смесените райони, които сега 100% се записват да изучават само ислям.

От ПФ предлагат да се върне старото правило основното образование да се завършва в VIII клас, а не както е записано в новия закон - в VII, защото това създавало проблеми при приема в професионалните гимназии. Законопроектът на ПФ включва и разпоредби за защита на "личността, честта и правата на учителя при изпълнение на служебните му задължения" и за финансовото обезпечаване на професията. Предлага се в закона да бъде изрично записано, че за образование ще се отделят 5% от БВП (сега е 3.67%), а заплатите на учителите няма да са по-ниски от 20% над средната заплата. При пенсиониране обезщетението да е равно на 10 заплати, е друго предложение на патриотите.

Свои предложения ще внесе и групата на Реформаторския блок, както вече писа "Сега". РБ настоява 20% от учениците в частните училища да влизат без такса, след като ще получават субсидия от държавата. Другото им предложение е ресурсните учители да се обезпечават финансово от държавата, а не от общините, както е сега.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.