iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак започнаха да говорят, че предприемачество ще се учи от шести клас

Пак започнаха да говорят, че предприемачество ще се учи от шести клас 05_1432971362

От просветното министерство отново се зарекоха да въведат изучаване на предприемачество, като новият предмет трябва да се изучава от шести клас. Това съобщи зам. просветният министър проф. Николай Денков.

Той уточни, че все още не е решено дали материята ще се учи като отделен учебен предмет или ще се вмъкне в съдържанието на други предмети. При всички случаи обаче ще има добре дефинирана програма, която ще е задължителна за всички ученици за VI, VII, VIII клас. Съдържанието ще се подготви от специалисти, като първо ще се започне с обучение по финансова грамотност, пари, лихви, спестявания. В по-горните класове пък учениците ще се учат на предприемачество, иновации, кредити, как да започнат собствен бизнес и др. По думите на Денков редица международни изследвания показват икономическа преднина на тези държави, в които отрано децата се обучават по предприемачество и иновации.

За да се въведе нормативно новият предмет в училище, първо трябва да се приеме новият училищен закон на ГЕРБ, който в момента се гледа на 2-ро четене в комисия, след което да се одобрят и новите учебни планове.

Още през 2012 г. при първото правителство на ГЕРБ от МОН представиха проекти за нови учебни програми до VII клас, според които предметите "Домашен бит и техника" до IV клас и "Домашна техника и икономика" до VII клас трябваше да се заменят с "Технологии и предприемачество". Тогава обаче времето не стигна да се приемат необходимите нормативни промени за това.

УСЛОВИЕ

Университетите занапред ще трябва да включват в програмите си и курсове по предприемачество, гласят поправки в закона за висшето образование, които МОН ще подготви, съобщи още проф. Денков. Предвижда се финансиране по оперативната програма за наука и образование да има само за вузове, които работят в тази посока.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.