iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак ще променят скалата за оценяване на матурите

Пак ще променят скалата за оценяване на матурите 06_1434176988

Проф. Тодор Танев стана поредният министър на образованието, който се ангажира с промяна на скалата за оценяване на матурите, като преди него министър Анелия Клисарова също обмисляше вдигане на минимума от точки, необходим за тройка. Впоследствие обаче тя се отказа с аргумента, че не иска да стресира системата.

Вчера пред Нова тв министър Танев заяви, че е наложително скалата на оценяване да се промени, и то в нейната долна граница, тъй като в момента няма ясни критерии за разликата между слаб 2 и среден 3. "Нямаме долната база кое е 2, затова всички завършват", посочи той. По-късно пред журналисти министърът дообясни, че в момента знанията на зрелостниците се аранжират един спрямо друг, а не спрямо един общоприет алгоритъм, т.е оценките се нагаждат според резултатите. Затова трябва да се помисли за ревизия на скалата, но постепенно в период от 3-4 години, "за да няма сътресение". Макар да не го съобщи директно, от изказването му се разбра, че тройката ще се изкарва по-трудно. "Вероятно нататък отиват нещата", каза той. С колко точно ще се вдигне минимумът за среден 3, който сега е 23 т., ще се реши след анализ. Засега е ясно само, че увеличението ще е плавно. Танев се надява да се започне с промените още от следващата година.

Вероятно промяна ще има и във времетраенето на матурите. "Аз лично искам то да бъде решително намалено, защото опитът от други науки, в които се използва брейнстормингът, показва, че с пресата от време се появяват такива ефекти, които иначе никога не биха могли да се появят", коментира Танев. В момента ведомството му събирало данни за грешките, допускани на държавните зрелостни изпити, които ще бъдат окомплектовани напълно до 19 юни. Засечени били и идентични работи на последната задача за писане на текст. За момента са хванати 84 еднакви писмени работи. "Подобни наблюдения е имало и преди, само не ми е ясно защо не са били взети мерки, очевидно, че не е било въпрос на недоглеждане от един или друг квестор", посочи Танев.

НЕВИННИ

По повод изказването си отпреди дни, че неколкостотин квестори са изнесли верните отговори на тазгодишните матури, министърът обясни, че "вероятно има стотина, които с действие или бездействие са опорочили изпита". Това обаче не означава, че всички квестори и всички учители следва да бъдат набеждавани. Според него преписване винаги ще има и не очаква този феномен някога да бъде преодолян. В подкрепа на това Танев заяви, че вероятно и Камерън, и Меркел, а и български политици са преписвали, когато са били в училище.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.