iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак ще пренаписват учебниците

Пак ще пренаписват учебниците 11_1415876061

Предвижда се от догодина да има нови учебници. Преди написването им трябва да се прегледат учебните програми, а това ще отнеме време, заяви вчера министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„Моето мнение е, че решително трябва да се променят и затова има достатъчно натрупани усилия, желания и готовност, остава да има и добро отношение и разбиране по този въпрос”, добави той.

Надявам се, че до месец-два ще бъдат направени основите на една нова, по-модерна, като за ХХI век програмна система на обучението и след това догодина ще има нови учебници, каза министър Танев.

Попитан какъв да е броят на учебниците по даден предмет и дали подкрепя идеята на бившия министър Анелия Клисарова за един учебник, или пък да има повече от сегашните три учебника по предмет, Тодор Танев каза, че това е спорен въпрос в момента, но добави, че повече учебници може би ще е по-добре.

“В никакъв случай не съм за това да има 1000 учебници, защото това разсейва хората и означава много повече средства”, коментира министър Танев. Той уточни, че можем да се концентрираме върху “по-малък модел” ­ примерно два алтернативни учебника.

Новият образователен министър сподели, че училищното образование му е “най-много на сърцето, защото засяга стотици хиляди ученици и родители”.

Министър Танев не пожела да се ангажира със срокове кога ще бъде готов проектът на закона за училищното образование, който се подготвя и чака от осем години. Трябва да обиколя страната, за да чуя мненията, добави той. На въпрос, че няма време за това, министър Танев отговори, че “който е правил бързо реформи до момента, както казват, сам пада в тях”.

Заместници на Танев ще бъдат Ваня Кастрева-Монова, Костадин Костадинов и Николай Денков.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.