iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак предлагат промени в образованието

Пак предлагат промени в образованието 04_1430211627

Нови идеи за професионалното образование разви вчера просветният министър проф. Тодор Танев, като идеята му е учениците да могат да постъпват в колеж още след 10-и клас. Сега те постъпват в колеж след 12-и клас, когато приключва средното им образование.

Целта е човек да може да получи професионална квалификация по-рано и така да се отговори на нуждата на бизнеса от ръководни кадри и специалисти в производството.

Промяната ще стане факт след поправки в Закона за професионалното образование и обучение. Тя ще е възможна не в сегашните колежи, които предлагат 3-годишно обучение за професионален бакалавър, а в лансираните от министър Танев преди месец т.нар. интегрални колежи. По принцип те трябва да приемат студенти след 12-и клас, които за 2 години обучение да получават диплома за майстор, а след още 2 г. да стават майстор на майсторите, или бившата специалист.

Тези от колежите обаче, които въведат подготвителна (общообразователна) година, ще могат да приемат и след 10-и клас. Така с 3 години учене след 10-и клас - една подготвителна и още две за майстор - човек ще може да стане майстор. По думите на Танев това е компромисен вариант, за да могат хората да се включат по-рано в производството. От Камарата на строителите проявявали голям интерес именно към ученици от 7-и до 10-и клас заради съществуващия глад за майстори и ръководители на обекти. Подобни идеи предлагали и от БСК, БТПП и др.

За да стане специалист обаче, човек ще трябва първо да си издържи зрелостния изпит след 12-и клас. Тепърва ще се умува къде и как точно ще се държи матурата - дали кандидатът ще се връща в училище за целта, или ще може да положи изпита и в интегралния колеж. Не е ясно и дали подготвителната година ще може да покрие общообразователния минимум, който трябва да се усвои в 11-и и 12-и клас. Ако иска да продължи да учи в университет за бакалавър, човек също ще трябва първо да си вземе матурата. Кредитите, които са взети в колежа, следва да се признават в съответния вуз, т.е така бакалавърското обучение ще е 2-годишно.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.