iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Паднаха цените на уроците

Паднаха цените на уроците 01_1420972421

Проверка е установила, че цените на частните уроци за подготовка по различните предмети за националните изпити са паднали чувствително в сравнение с предните години.

В момента 60-минутно обучение по математика или български език струва от 5 до 8 лева. Много рядко педагозите вземат по 12 лева за същото време за решаване на задачите. Същата сума вземат и колегите им по български език и литература. Допреди година тя бе между 10 и 15 лева при топ учителите.

Цените на заниманията по чужди езици също са по-ниски - вместо обичайните по 20 лева за подготовка сега има занимания и по 10, и по 15 лева. Средно 6-8 лева са цените по останалите предмети, по които се държат матури.

Основната причина е, че голяма част от родителите нямат възможност да плащат за допълнителното обучение и педагозите се принудиха да намалят таксите на свой ред, разказаха експерти по темата. Те не скриха, че другият мотив е, че тестовете, които се дават на изпитите от националното външно оценяване, не изискват допълнителни занимания. Конкуренцията на големите частни школи също била голяма, а самите те пък редовно предлагат промоции и отстъпки, за да си осигурят достатъчно клиенти. Цената на урок в школа излиза под 6 лева. Или подготовката по един предмет за миниматура след 7-и клас излиза между 300 и 400 лева. Цялостната подготовка за матурата също излиза толкова.

Изпитите тази година за седми клас и за завършване на гимназия са на 20 и 22 май съответно по български език и по математика.

Подготвителни курсове за вузовете през почивните дни

Между 300 и 500 лева излиза подготвителният курс във висшите училища за кандидат-студентите. В почти всеки факултет на вузовете има преподаватели, които организират занимания за бъдещите първокурсници. Цената им е от 260 до 500 лева.

Повечето от лекциите са през почивните дни, а интензивните курсове за втората лятна изпитна сесия са през пролетната ваканция. Тя е от 8 до 13 април. Софийският университет ще приема документи на кандидат-студенти от 23 февруари до 13 март за първата изпитна сесия. Първата изпитна дата е на 22 март.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.