iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отново закриват паралелки у нас

Отново закриват паралелки у нас 08_1471236562

За поредна година много училища у нас в големите градове закриват или сливат паралелки след приема за средно образование. Основните причини за това са липсата на интерес към определени специалности и малкото деца, явили се на изпитите.

След трите етапа на класиране в профилираните и в професионалните училища в Шумен са се записали 506 ученици при 702 свободни места в общо 27 паралелки. Сигурно е, че три паралелки вече са нулирани. Те са по „Кетъринг“ в Гимназията по облекло и хранене, чуждоезиковият клас в „Никола Вапцаров“, както и една от двете паралелки в СОУ „Панайот Волов“. Вече е сигурно че наесен ще бъдат закрити осем класа в Благоевградско. „Става дума за СОУ „Неофит Рилски“ в Банско, ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, 5 СОУ „Г. Измирлиев“ в Благоевград, 7 СОУ „К. Шапкарев“ в Благоевград, ПГИТ „Асен Златарев“ в Петрич, ПТГ в Сандански, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли и СОУ „Братя Каназиреви в Разлог“, каза пред „Труд“ началникът на регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.

Седем зaкpити и тpи cлeти пapaлeлки има в yчилищaтa oт Великотърновска област. Затворени и пpeoбpaзyвaни клacoвe имa в yчeбни зaвeдeния в Гopнa Оpяхoвицa, Ляcкoвeц, Свищoв и Вeликo Tъpнoвo.

Пет паралелки спират дейност в училищата в Търговищко. След седми клас няма прием в езиковата гимназия, а в икономическата ще липсва специалността „Компютърна анимация“.
След VІІІ клас от утвърдени 21 паралелки с професионална насоченост няма желаещи за две в гимназии в Търговище. Пропада и една профилирана в гимназия в Омуртаг.

Закрити паралелки във Варна и в региона има, но те са предимно в професионалните гимназии и за специалности, към които е нямало интерес, показва справка на регионалното управление на образованието. По същата причина в три средни общообразователни училища – във Ветрино, Аксаково и Провадия, няма да има професионални гимназиални класове по агроекология, търговия и предприемачество.

Осем училища в Пловдивска област ще трябва да закрият класове. Дори модерната специалност „Контрол и качество на храните“ в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии в Пловдив не успяла да привлече интереса на достатъчен брой осмокласници.

Ремонти в десетки обекти в София

На този етап от информацията, подадена за град София е видно, че в 25 общински училища се извършват ремонтни дейности, съобщиха от Министерството на образованието пред „Труд“.
„За закритите паралелки очакваме информация от районното управление на образованието в София град“, уточняват от ведомството. По традиция училищата в София не страдат от липса на ученици. Тенденцията от последните години показва, че в столицата паралелки не се закриват.

Дейности за над 1 млн. лв. в Шумен

В общинските училища и детски градини на Шумен текат усилени ремонти общо за 1,135 млн. лева. Догодина ще бъдат инвестирани над 13 млн. лв. евросредства в подобряване на образователната база. Готови са проектите за четири училища в големите квартали на града – СОУ „Васил Левски“, СОУ „Панайот Волов“, СОУ „Трайко Симеонов“ и НУ „Ил. Р. Блъсков“. В над 18 учебни заведения в Пиринско се правят ремонти преди началото на новата учебна година. Във Велико Търново отпуснатата сума от 5 млн. лв. е дадена за 18 школа.

Топлоизолации правят във Варна

Планови летни ремонти има в 13 училища и 17 детски градини във Варна. На повечето места се поставят топлоизолации, хидроизолации на покривите, подменят се и дограми, като работата ще приключи до края на месеца.
В Търговищка област 11 школа се реновират, като в девет от тях се обновяват класни стаи и санитарни възли. Всички основни или козметични ремонти в училищата на територията на Пловдивска област засега вървят по план.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.