iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отново отлагат приемането на просветния закон

Отново отлагат приемането на просветния закон 03_1427359093

Отново има риск да отложат приемането на новия просветен закон, който се очаква от години, за след лятната ваканция.

Гледането на закона на второ четене в ресорната парламентарна комисия по образование тръгна трудно, като за два часа депутатите успяха да приемат само два члена с общо 20 внесени по тях алтернативни предложения. Ако работата продължи със същото темпо, ще са необходими 55 заседания на комисията преди внасянето на текста в пленарна зала.

С общо внесени 729 предложения на второ четене законопроектът за предучилищното и училищното образование се очертава като един от най-обемистите текстове, предлагани в последните години. С текстовете на вносителите - депутати от ГЕРБ, текстовете, по които парламентът трябва да се произнесе, стават общо 1100. Амбициите това да се случи в комисия до 24 май и законът да бъде приет в зала преди лятото трудно ще се реализират, стана ясно вчера. Само дебатите по заглавието на законопроекта отнеха на народните представители 1 час. И депутатите на БСП, и председателят на ДПС Лютви Местан призоваха мнозинството да не загърбва традиционната дума "просвета" в наименованието на проекта. "Отказът от думата "просвета" е отказ от един много важен маркер на националната идентичност на българския народ", изтъкна Местан. Вносителите не приеха аргументите на опозицията и гласуваха своя вариант с подкрепата на АБВ.

Терминологични спорове осуетиха и приемането на основните принципи, на които ще стъпи законът. Между групите няма консенсус по фундаментални въпроси като обвързването на достъпа до образование с предлаганото качество. На заседанието се дискутираше и по термини като "културно многообразие", нуждата за застъпване на принципите за хуманизъм и толерантност в закона и др. Извън тези спорове тепърва предстоят тежки дебати по същество за ключови промени в структурата на образованието, финансирането на частните училища, броя на учебниците.

БЕЗИЗХОДИЦА

Вчера комисията се събра на закрито заседание, за да търси начини как да подходи към проекта. По подобен начин тръгна приемането на закона и при предишното управление на ГЕРБ, затова и времето за окончателното му приемане не стигна.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.