iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отбор от математици-лингвисти от ГПЧЕ „Симеон Радев” ще участва в олимпиадата по математическа лингвистика

Отбор от математици-лингвисти от ГПЧЕ „Симеон Радев” ще участва в олимпиадата по математическа лингвистика 03_1459332101

Отбор от математици-лингвисти от ГПЧЕ „Симеон Радев” ще участва в Националният кръг на олимпиадата по математическа лингвистика на 8 и 9 април в Самоков, като тимът на Езиковата гимназия единствен на територията на Перник вече трета поредна година се обучава да открива и пресъздава явленията и правилата в различните езици чрез математически методи.

Школата с ръководител преподавателката в Езиковата Елизабет Игова е съфинансирана от Американска фондация за България, а шестима ученици-участници в нея са допуснати на предварителния кръг до престижното състезание.

Закономерностите, открити чрез математически методи в езиците, намират приложение в компютрите като код, могат да се използват в програмите за машинен превод, за проверка на правописа и граматиката, за гласово управление. В университетите по света, а вече и в България има специалности, свързани с теоретична, приложна, математическа и компютърна лингвистика, което допълнително мотивира нашите ученици, разказва ръководителката на школата.

Математическите познания не са единственото изискване към участниците – те трябва да умеят не само да мислят логически, но и да наблюдават, да правят изводи, за да откриват алгоритмите в тази сравнително нова наука.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.