iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От 15 000 до 45 000 долара излиза годишната такса за следване в елитен ВУЗ в САЩ

От 15 000 до 45 000 долара излиза годишната такса за следване в елитен ВУЗ в САЩ 10_1476678588

От $15 000 до 45 000 долара варира годишната такса за следване в елитен ВУЗ в САЩ, като сроковете за кандидатстване са индивидуални според университета, така че на практика желаещите могат целогодишно да се информират и да подготвят документи. Таксата може да спадне, ако студентът се

класира за стипендия, които са различни

и се дават предимно за високи академични резултати, постижения в спорта и изкуствата. Това разказаха за „Монитор“ от консултантска агенция „Интеграл“. За кандидатстване в Щатите е необходим TOEFL/SAT тестове.

Оттам очакват също засилена конкуренция за Великобритания през тази година. Причината е гарантираното финансиране на висше образование под формата на студентски кредит след Brexit, което ще накара всички, които са отлагали или са имали колебания, да подадат също документи. Прогнозите са, че това ще вдигне общо бройката на кандидатите от страни от ЕС, поради което ранното подаване на документи ще е много важно за резултата от приема. Близо 90% от записалите се на Острова ползват студентско кредитиране и поради големия брой заявления процедурата отнема до месец и половина. Във Великобритания

таксите са между 8300 и 10 000 британски лири

като студентите масово използват кредит или не плащат нищо, когато започват обучението си. Кредитът се изплаща, след като студентите завършат висшето си образование, започнат работа в България и получават над 1000 лева месечна заплата.

Учениците, които догодина ще са 12-и клас и са избрали да кандидатстват в Оксфорд или Кеймбридж или пък са се насочили към специалност „Медицина“, трябва вече да са подали документи, защото срокът е до 15 октомври. Приемът в Оксфорд и Кеймбридж минава през няколко етапа и първото препятствие е кандидатите да бъдат поканени на интервю на място. След това тези, които са преминали успешно трябва да получат на матура отлични оценки, за да бъдат окончателно приети.

С изпит се кандидатства на Острова

и за специалност „Право“, но той може да бъде положен до 15 януари, което дава повече време на кандидат-студентите.

На същата дата 24 ч. британско време, което е 2 ч. сутринта българско – централизираната система за прием на студенти в британски университети - UCAS, престава да приема документи за първи прием.

„През последните години се забелязва, че с наближаването на крайния срок, системата за заплащане на таксата за подаване на документи започва да функционира по-бавно, което се дължи на обработката на плащанията с кредитни карти и претоварване“, коментираха от „Интеграл“. През следващите месеци след 15 януари се очакват отговори на университети дали кандидатът може да разчита на прием в желания университет. От 25 февруари стартират подаването на документи за втори прием в Англия за тези ученици, които

не са успели в определения от UCAS първоначален срок.

За късен прием могат да кандидатстват и ученици, които не са подали документи за първия прием. От 25 февруари всички, които не са доволни от получените отговори на университети, могат да преработят своята кандидатура и да поискат прием в друг университет. „Обичайният краен срок за разглеждане на кандидатурата ви е до лятото, но имайте предвид, че колкото по-късно заявите новите си предпочитания, толкова повече намаляват свободните места в университетите във Великобритания“, съветват още от посредническата агенция.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.