iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Освободиха тримата задържани за купената матура

Освободиха тримата задържани за купената матура 05_1463847994

Задържаните от полицията по подозрения за продаване на верните отговори на матурата по български език са освободени след разпит, тъй като срещу тях не са събрани достатъчно доказателства. Това стана ясно вчера от изявление на Румяна Арнаудова, говорител на прокуратурата, пред БНТ. В същото време и вчерашната втора матура по предмет по избор не мина без сътресения.

Арнаудова посочи, че в момента се провеждат две разследвания - едното в Пловдив, по което са били задържани двама души, а другото - в Стара Загора. По старозагорското разследване са разпитани 7 души и са иззети телефоните им. Връзката между тримата заподозрени била приятелска, те са препредавали информацията с верните отговори един на друг. "Надяваме се да стигнем до първоизточника, защото това е основната цел на нашето разследване - да разберем кой е изпратил отговорите, дали са изпратени само отговорите, или преди това са били изпратени въпросите и някой друг ги е решил", каза говорителят на прокуратурата. Според нея, ако отговорите са били изнесени от ученик, който е бил на самия изпит, изпратил е въпросите и някой ги е решил, не може да се твърди, че е извършено престъпление от общ характер. Но ако са били изнесени от служител на МОН, квестор или от училищен директор, би могло да се мисли за извършено престъпление по служба. Възможно друго престъпление е и разгласяване на информация, представляваща служебна тайна.

И на вчерашната втора задължителна матура по предмет по избор не се мина без традиционните тв разкрития за пробив в системата. Нова тв показа репортаж как са хакнали сайта на МОН две минути след започването на изпита (в 8.02 ч.), като след разбиването на паролата са се снабдили с изпитните варианти на всички 13 предмета, по които вчера 48-те хиляди зрелостници решаваха тестове. "Проблемът със сигурността на данните се отнася за всяка администрация в целия свят. Ще направим стрес тест на нашия сайт, за да видим дали става дума за хакерска атака, или просто до информацията в него се стига лесно. При всички случаи ще се вземат нужните мерки", коментира Кунева, която вчера свика медиите на спешен брифинг. За пореден път тя заяви, че тази година матурата е проведена честно и ведомството й е взело всички възможни мерки срещу преписване.

Експерти от МОН показаха запис на два случая на преписвачи, заловени от квесторите благодарение на "умни" датчици във видеокамерите, които са засекли използване на скрито мобилно устройство. "Хванахме толкова, колкото камерите ни посочиха", отговори Кунева на въпрос защо бройката на заловените преписвачи е същата като миналата година, когато нямаше "умни камери". Министърът обеща ведомството й да изгледа всички записи от всяко от над 600-те школа, а при нередности да се наложат дисциплинарни наказания на виновните. Свързването на камерите в единна мрежа в МОН и РИО-тата е коствало 33 хил. лв. на ведомството.

КУРИОЗИ

Строгите мерки за охрана на тазгодишните матури доведоха и до куриозни случаи. В опит да изпълни съвършено задълженията си при разхождането между чиновете една от квесторките се спънала и си счупила крака, рапортува зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той е засякъл 18 случая на проблеми при организацията на матурите, които обаче не опорочавали изцяло процеса, а били по-дребни прояви.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.