iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Основното образование ще е до седми клас включително

Основното образование ще е до седми клас включително 04_1429774194

Основното образование ще приключва с една година по-рано - в края на седми клас, като началното образование ще е до четвърти клас, а гимназиалното - от осми до 12-и клас.

Средните училища ще са от първи до 12-и клас. Създават се обединени училища, които ще обучават деца от първи до десети клас. Това решиха депутатите от просветната комисия с приемането на второ четене на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.

На практика това означава, че всички основни училища ще трябва да решат дали да съкратят един клас и да станат до седми, или да се преобразуват в училища до десети клас. Почти всички партии имаха предложения по въпросните текстове. От БСП настояха основното образование да остане до осми клас, тъй като според тях това ще помогне за запазване на повече училища в малките населени места и за намаляване на ранно отпадащите от системата. "Няма как да повишим качеството на образованието, при положение че намаляваме броя на класовете и на учебното съдържание. Това, което един ученик учи в осми клас, никога няма да го научи в основното образование", коментира червеният депутат Валери Жаблянов. От ДПС и ПФ също изразиха резерви.

Депутатите приеха предложенията на Борислав Великов и Бойка Маринска от РБ за иновативните училища. Занапред за такива ще могат да се обявяват неспециализирани училища, които организират по нов начин или значително усъвършенстват обучителния процес, използват нетрадиционни методи на преподаване, нестандартни обучителни системи и разработват по нов начин учебното съдържание, плановете и програмите, като по този начин подобряват значително качеството на обучение. Това ще става по предложение на просветния министър, както предложи ГЕРБ, но след решение на МС по настояване на Реформаторите.

Конкретните критерии за това кое школо ще е иновативно ще се разпишат в държавния образователен стандарт за институциите. Въпросните иновативни училища ще могат самостоятелно да определят обучението, учебните предмети и да разработват учебните планове и програми. Тук опасението на опозицията беше, че тази автономия е много опасна, тъй като някои училища могат да станат неконтролируеми.

СПОР

Очаквано дебати предизвика и приемът от пети клас в някои елитни гимназии. Шефката на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ) предложи тази практика да се узакони. Идеята й обаче бе отхвърлена въпреки уверението, че ще се заложат механизми за контрол - например ранният прием да става само в една паралелка.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

17-Април-2016

16-Април-2016

18-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.