iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ограничават медийните изяви на преподавателите и студентите си в СУ

Ограничават медийните изяви на преподавателите и студентите си в СУ 04_1459489968

Преподавателите и студентите от Софийския университет вече задължително трябва да информират отдела за връзки с обществеността, ако искат да говорят пред медиите, като ако желаят да изразят личното си мнение по даден проблем, трябва да не ангажират институцията и да не съобщават научните си степени и звания. Скандалното решение е взето в сряда вечер на заседание на Академическия съвет.

От новите правила за комуникация с медиите ще бъдат засегнати близо 1700 преподаватели и над 20 хиляди студенти. Ограниченията са предложени от зам.-ректора Георги Вълчев и са били приети с огромно мнозинство - 38 членове на Академическия съвет са били "за" срещу 3-ма представители на Студентския съвет, гласували "против".

Според приетите текстове, публикувани от Офнюз, трябва да се прави ясно разграничаване на качеството, в което представителите на СУ се явяват пред медиите. Хората, които изразяват официалната позиция на университета, са ректорът и зам.-ректорите. В този случай те ще дават изявления пред медиите или пиарите ще публикуват в сайта на вуза въпросната позиция писмено. Ако официалната позиция на СУ по експертен проблем се изразява от преподавател, той трябва да е упълномощен от ректорското или деканското ръководство. Ако преподавател представя преподавателска или научна дейност, следва да се уведоми освен ръководството и отдела за връзки с обществеността.

Друг текст гласи, че "при свои публични изяви, ангажиращи Софийския университет, представителите на академичната общност са длъжни да информират "Информация и връзки с обществеността" и да потърсят съдействие". Не е напълно ясно какво се има предвид под "ангажиращи СУ". Това обаче може да означава, че всеки студент или учител, попитан на улицата даден въпрос на анкетен принцип, няма да може да посочи къде учи или преподава, ако желае да изяви позицията си. Или ще се стигне до абсурдната ситуация да звъни на пиарите, за да участва в каквато и да е обществена изява.

"Публичните изяви на граждански или политически позиции в лично качество на преподаватели на университета" пък ще могат да се дават, "без да се ангажира институцията със заявени мнения и без да се използват придобитите в нея научни степени и звания". Оттук пък следва, че ако преподавател от СУ бъде помолен да коментира експертно дадена тема, това може да стане без уведомяване на пиара, само ако медията не съобщи титлата му, както и къде работи.

Шефът на отдел "Информация и връзки с обществеността" Боряна Коларова обясни пред "Сега", че новите правила в никакъв случай не ограничават правото преподавателите и студентите от СУ да общуват с медиите. "Искаме единствено да регулираме комуникацията и да разграничим кога човек поднася мнението си от лично качество и кога от името на университета", посочи тя. "Ако аз изляза и направя екстремистки изказвания, никой няма да е щастлив, че се афиширам като ректор на Софийския университет", подкрепи я и ректорът проф. Анастас Герджиков, цитиран от Офнюз.

"Университетът е последното място, което ще си постави за задача да ограничи свободата на словото. Напротив, той винаги ще остане защитник на това изконно гражданско право", заявиха вчера официално от СУ. От там заявяват, че правилата подлежат на усъвършенстване и доразвиване, поради което всяко предложение, което би помогнало за прецизиране на текстовете и премахване на евентуални неясноти, ще бъде разгледано внимателно и ще намери отражение в тяхната бъдеща редакция.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.