iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Одобриха приемът на още студенти, а те намаляват

Одобриха приемът на още студенти, а те намаляват 07_1436443667

Студентите у нас намаляват, а кабинетът одобри приема на още стотици кандидат-висшисти тази есен. Вчера МС утвърди приема в 4-те нови висши специализирани училища, преобразувани наскоро от самостоятелни колежи и реши да се открие филиал на Варненския медицински университет в Шумен.

В същото време доклад на образователното министерство сочи намаляване на броя на студентите, като рискът е хиляди места във вузовете да останат незаети.

Четирите нови университета - по телекомуникации и пощи в София, по икономика и мениджмънт в Пловдив, по мениджмънт във Варна и по сигурност и икономика пак в Пловдив - ще могат да приемат общо 2818 първокурсници наесен. Бройката им е завишена с общо 744 души в сравнение с утвърдения от правителството прием през май т.г. - 74 198 бройки. Повече бройки са поискали вузът по телекомуникации - там приемът е завишен от 330 на 420 души, както и Висшето училище по сигурност и икономика - от 79 на 733 човека.

Още през май т.г. стана ясно, че близо 11 хиляди места в родните университети тази есен може да се окажат незаети. Броят на зрелостниците, които завършиха тази година средно образование, е около 58 хиляди. Още 5 хил. души, неиздържали матурите си в предни години, бяха подали заявления за явяване на държавни зрелостни изпити. Дори всички те да кандидатстват сега, което е малко вероятно, броят им пак ще остане по-малък от планираните 74 хиляди студенти. През 2014/2015 г. останаха незаети около 12 000 места за първокурсници.

Ръстът в план-приема за новата учебна година е изненадващ на фона на намаляващите заради демографската криза студенти. Наскоро публикуваният годишен доклад на МОН за изпълнението на стратегията за учене през целия живот показа, че студентите през вече приключилата учебна година намаляват с 1.5%, като броят на кандидат-висшистите, включващ записаните в степен "бакалавър", "магистър" и "доктор", възлиза на 279 хил. души.

СТАРТ

В Шумен да бъде открит филиал на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна, такъв проект за решение предложи вчера правителството на парламента. Проектът предвижда в новото звено да бъдат обучавани по 80 студенти в две специалности - "Медицинска сестра" и "Акушерка". Откриването на филиала е по искане на академичното ръководство на висшето училище и въз основа на положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Осигурени са необходимата материално-техническа база и академичен състав, съобщиха от пресслужбата на МС.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Декември-2016

26-Декември-2015

26-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com